Kriza stigla i u Nemačku

Konjukturni podaci su nas iznenadjivali u nizu i to negativno, pa smo tek ovih dana saznali da ni nemačka ekonomija nije neranjiva, piše nemački list Handelsblat.

Za potrebe nemačke vlade uradjena analiza četiri prestižna nemačka instituta (Ifo, DIW, RWI i IWH) rezultirala je snižavanjem njihove prognoze o rastu nemačke ekonomije u sledećoj godini sa 2 procenta na samo 1,2 odsto. Ni to nije sve: raspoloženje potrošača se pogoršava, iskorišćenost kapaciteta nemačke privrede će pasti, to će imati posledice po zaposlenost. Jasna poruka, piše Handelsblat, glasi: Vreme poleta je prošlo!

Dosad se nemačka vlada, piše list, držala cilja da ostvari „crnu nulu“ u budžetu za 2015. godinu,takav budžet bez novih zaduživanja Nemačka je poslednji put imala 1969. A prema sadašnjoj računici DIW, nedostaje joj 80 milijardi evra investicija da dostigne investicioni prosek OECD-a.

„Nemačka vlada sprema se na takvu situaciju tako što razmišlja kako da učini mogućim dodatne investicije, da smanjuje birokratiju, da investira u budućnost“, prokomentarisala je ove za Nemce šokantne vesti kancelarka Angela Merkel.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com