Lagard: Nema govora o brisanju grčkog duga

Generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da nema govora o brisanju grčkog duga i da je prioritet MMF-a dijalog s novim grčkim vlastima o programu strukturnih reformi.

„Nema govora o brisanju grčkog duga, jer je to pitanje jednakosti zemalja Evropske unije. Postoje interna pravila koje članice zone evra treba da ispune. Ne možemo da pravimo posebne kategorije za neku konkretnu državu“, rekla je Kristin Lagard ponedeljak u intervjuu za pariski list Mond.

Posle pobede levičarske stranke Sirize na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, generalna direktorka MMF-a je rekla da je prioritet te institucije „ponovno angažovanje dijaloga s novim vlastima, posebno o strukturnim reformama zemlje“.

U okviru drugog plana medjunarodne pomoći, ostaje još 3,6 milijardi evra da se isplati Grčkoj. Medjutim, ta isplata je moguća ukoliko Grčka sprovede strukturne reforme kako to zahtevaju medjunarodni kreditori – MMF, Evropska komisija i Centralna evropska banka.

„To uključuje reforme državnog aparata, sistema naplate poreza, kao i skraćivanje sudskih postupaka. To nisu mere štednje, već suštinske reforme koje su još potrebne u Grčkoj“, rekla je Kristin Lagard.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com