Lekari o ukidanju letnje-zimskog vremena: Samo letnje vreme NIKAKO

Ukoliko se prihvati volja anketiranih i Nemačka za stalno časovnike namesti na „letnje vreme“ Nemci će postati „deblji, gluplji i prgaviji“ od stanovnika država koje se ne odluče za tu letnju pošast, zavapili su danas nemački stručnjaci za san. I plediraju na sav glas za NORMALNO vreme.

Dve trećine (3 miliona) učesnika (4,6 miliona) ankete o ukidanju letnje-zimskog računanja vremena u Evropskoj uniji, bili su Nemci, većina se odlučila za ukidanje, a od te većine većina misli da bi ubuduće satovi stalno trebalo da stoje na „letnjem vremenu“. Kako je u Evropi letnje-zimsko vreme usvojeno, tako će biti i ukinuto – preko kolena. Da li će ubuduće biti letnje ili zimsko ili neko treće – odlučiće države članice.

Ukidanje ovog tamo-vamo vremena naučnici, posebno stručnjaci za san, listom su pozdravili. Po njihovoj oceni, piše nemački list Velt, ta promena vremena dvaput godišnje bila je veštačka i protivrečila je biologiji. Ali uvodjenje letnjeg vremena za stalno, imalo bi FATALNE posledice, tvrde oni.

Til Roneberg iz Instituta za medicinsku psihologiju Univerziteta Minhen tvrdi da bi uvodjenje letnjeg računanje vremena za stalno donelo ogromne probleme: „Povećaće se verovatnoća dijabetesa, depresija, problema sa spavanjem i učenjem, a to znači da će Evropljani postati deblji, gluplji i prgaviji“, rekao je Roneberg za Velt.

„Svaka zemlja koja to ne uradi (ne uvede letnje računanje vremena, prim.aut) pregaziće nas akademski”, kaže Roneberg.

To će se desiti, upozorava on, zato što je „letnjim računanjem vremena“ biti naročito biti pogodjeni učenici i studenti jer će učenje i usvajanje naucenog biti veoma ograničeno pri premalo sna. A u uzrastu oko 20 godina potreba za snom je najveća, podvlači Roneberg.

Ukoliko se letnje računanje vremena prihvati za stalno, kaže on, „zavisno od mesta stanovanja, šest nedelja godišnje više će u školu ujutro ići po mraku“ nego pri svetlu.

„Da je šef Evropske komisije Žan Klod Junker rekao da ćemo ubuduće svi morati cele godine da radimo sat ranije, ljudi bi bili na ulici. A to se svodi na to”, kaže Roneberg.

Saopštenje je izdalo i Nemačko društvo za poremećaje spavanja i medicinu sna. Oni traže normalno vreme, a ako mora da se bira izmedju letnjeg i zimskog tvrde da bi, s obzirom na prirodni uticaj svetlosti na ritam spavanja i budjenja, najpovoljnije bilo ZIMSKO vreme.

One thought on “Lekari o ukidanju letnje-zimskog vremena: Samo letnje vreme NIKAKO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com