Liberte, fraternite: Kako su Francuzi dokazali da Siriju treba napasti

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) trebalo je u subotu da počne uzimanje uzoraka vode, vazduha i zemlje kao i biološke uzorke u sirijskoj Dumi, ali, prema tvrdnji britanskih vlasti, sa tim poslom nije počela ni danas, iako se očekivalo. Navodno, sirijski i ruski predstavnici ne dopuštaju pristup mestu.

Navodna upotreba hemijskog oružja u Dumi poslužila je kao izgovor za raketni udar na Siriju, rano u prošlu subotu.

Danas je francuski predsednik Emanuel Makron otkrio da je američki predsednik Donald Tramp pre deset dana hteo da povuče američke trupe iz Sirije, a onda ga je francuski predsednik ubedio da interveniše raketnim udarom. U tom udaru su učestvovale i pomorsko-vazdušne snage Velike Britanije i Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron početkom marta je boravio u Tunisu. Tamo je, povodom francuske uloge u bombardovanju Libije 2011. godine i njenom razaranju
kao države 1. marta izjavio da je „pogrešna ideja“ da se situacija u jednoj zemlji može rešiti unilateralno i vojno.

On je rekao da su Evropa, UN i još neki gurnuli Libiju u bezakonje i “bez vlasti koja bi mogla da uredi situaciju“.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja upravo održava zatvoren sastanak i o incidentu u Siriji.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske na svom je sajtu objavilo svoju analizu dokaza da Sirija poseduje hemijsko oružje i da ga režim koristi protiv svojih gradjana. Ta analiza je na dnevnom redu današnjeg zasedanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Pošto je ta analiza, koja se bazira na oceni snimaka objavljenih na društvenim mrežama, poslužila kao opravdanje za francusko učešće u napadu na Siriju u rano jutro 14. aprila, prenosimo je, pa vi prosudite sami:

„Dokument je sastavljen od tehničke analize informacija otvorenih izvora i obaveštenja francuskih specijalnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Nevladine medicinske organizacije aktivne u Guti i obično pouzdane (Syrian American Medical Society i Union of Medical Care and Relief Organisation) javno su navele da su napadi 6. kao i 7. aprila ciljali posebno lokalnu zdravstvenu infrastrukturu.

Masovan priliv (minimum stotinak osoba) pacijenata, sa simptomima izloženosti nekom hemijskom otrovu konstatovan je i dokumentovan krajem večeri. Sve u svemu, više desetina osoba, najmanje četrdesetak prema više izvora, umrlo je od posledica izlaganja nekoj hemijskoj supstanci.

Elementi koje su sakupili Francuska i njeni saveznici, čine snop dokaza dovoljnih da se postavi pitanje odgovornosti sirijskog režima za hemijske napade 7. aprila.

VIŠE HEMIJSKIH NAPADA DOGODILO SE 7. APRILA U DUMI

Francuske specijalne službe su analizirw fotografije i video-snimke koji su se spontano pojavili na specijalizovanim sajtovima, u novinama i na društvenim mrežama u satima i danima posle napada. Analizirana su i svedočenja koja su dobile specijalne službe. Ispitivanje video-snimaka i slika, koji prikazuju žrtve, dopuštaju da se zaključi sa velikim stepenom verovatnoće da je velika većina slika napravljena nedavno i nije krivotvorena. Spontana priroda stavljanja u promet slika na društvenim mrežama potvrdjuje da se ne radi o montiranim video ili recikliranim slikama. Najzad, deo institucija, koje su objavile te informacije, prepoznat je kao obično pouzdan.

Francuski eksperti su analizirali simptome identifikovane na objavljenim slikama i video-snimcima, snimljenim ili u jednom zatvorenom objektu, a koji predstavljaju pedesetak preminulih žrtava ili u lokalnoj bolnici, koja je primila kontaminirane pacijente. Ti simptomi se mogu opisati na sledeći način (slike u aneksu):

– gušenje, klonulost, problemi s disanjem

– jak miris hlora i prisustvo zelenog dima na pogodjenim mestima

– hiper slinavljenje i hiper sekrecija (oralna i nazalna), modrice

Nije vidljiva nijedna mehanička povreda, koja bi mogla biti uzročnik smrti. Ukupnost simptoma karakteristična je za napad hemijskim oružjem, tačnije za napad gasovima za gušenje ili organofosfornim gasovima ili cijanovodoničnom kiselinom.

Sem toga, upotreba bronhodilatatora (lekova za oslobadjanje disajnih puteva – prim. Ekonomske Vesti) od strane zdravstvenih službi,koja se može zapaziti na video snimcima, jača hipotezu o upotrebi otrovne supstance iz roda gasova za gušenje.

Uzimajući u obzir operativnu situaciju oko istočne Gute 7. aprila, sa visokim stepenom verovatnoće može se postaviti pitanje odgovornosti sirijskog režima.

Pouzdani obaveštajni podaci ukazuju da su sirijske vojne vlasti 7. aprila 2018. u Dumi uključile nešto što izgleda kao upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlor. Napad 7. aprila dogodio se u kontekstu sveobuhvatne vojne ofanzive režima u regionu istočne Gute, koja je počela februara 2018, a koja je Damasku omogućila danas ponovo kontroliše celu enklavu. Podsećanja radi, aktivno rusko vojno prisustvo u Siriji daje režimu nespornu vazdušnu superiornost i daje mu slobodu za kompletnu vojnu akciju neophodnu za njegove ofanzive u urbanoj zoni.

Taktika koju koriste pro-režimske snage usmerena je na razdvajanje različitih grupa (Ahrar el Šam, Failqq el Rahman, Džaiš el islam), kako bi se snage koncentrisale i izdejstvovao sporazum o predaji o kojoj se pregovara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com