Lovrinović: Hrvatska da uradi isto što i EU

Ključni ekonomista Mosta nezavisnih lista dr Ivan Lovrinović, kao i hrvatski poverioci, smatra da je javni dug najveći hrvatski problem. Godišnji iznos kamata na taj dug, rekao je Lovrinović za Jutarnji list, dramatično je porastao: 2008. godine je iznosio 4,5 milijardi kuna, a na kraju 2015. godine 13 milijardi kuna.

Lovrinović

Kamate po kojima banke kreditiraju državu neizdržive su (izmedju 5 i 5,5 odsto) a ne smeju bti više od 1-1,5 odsto, rekao je Lovrinović. On smatra da domaći deo javnog duga treba restrukturirati uz podršku monetarne politike.

Kako? Na isti način na koji su to učinile SAD i EU – štampanjem para. Ili kako je od reči do reči rekao Lovrinović: „Jednako kako su to nakon krize 2008. godine učinile SAD i EU gdje su središnje banke odobravale poslovnim bankama kredite uz 0,1 ili 0,2 odsto, a onda su poslovne banke kupovale državne obveznice uz 0,5 ili 1 odsto, ovisno o zemlji. Taj mehanizam mogao bi i u Hrvatskoj dramatično državi smanjiti teret kamata. Tu bi država mogla uštedjeti do pet milijardi kuna. Ta je operacija izvediva uz asistenciju monetarne politike, ali ne tako da Hrvatska narodna banka kupuje obveznice izravno od države“.

Spekuliše se da bi Lovrinović mogao postati potpredsednik hrvatske vlade zadužen za privredu. A poverioci su, posle sastanka s mandatarom za sastav nove hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem, poručili da očekuju da se nova hvatska vlada ne meša u monetarnu politiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com