Makron i Putin na vezi : Ko će da spreči katastrofu u Zaporožju

Na inicijativu francuske strane, ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su u nedelju telefonom.

Kako je saopštio Kremlj, ruska strana je francuskom sagovorniku skrenula pažnju na redovne ukrajinske napade na objekte Zaporoške nuklearne elektrane, uključujući i skladište radioaktivnog otpada, što preti katastrofalnim posledicama.

Ruski predsednik je, navodi se dalje, informisao o merama koje preduzimaju ruski stručnjaci kako bi obezbedili fizičku zaštitu elektrane i podvukao neophodnost da se utiče na kijevske vlasti kako bi streljba po nuklearki bila odmah obustavljena.

Izražena je obostrana spremnost nepolitizovane saradnje u vezi s Zaporoškom nuklearkom, a uz učešće Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Francuski predsednik je, kako prenosi strana. ua razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirim Zelenskim.

Inače, Medjunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da su počele konsultacije u cilju stvaranja oko Zaporoške nuklearke zaštitne zone nuklearne i fizičke bezbednosti. Nije precizirano da li kontakti francuskog predsednika sa ruskim i ukrajinskim spadaju u te konsultacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com