Makron želi da poveća vojni budžet za 118 milijardi evra

U nameri da ojača ulogu Francuske kao nezavisne globalne sile i podvuče vitalni značaj činjenice da je njegova zemlja jedina nuklearna sila u EU, francuski predsednik Emanuel Makron je predložio da se francuski troškovi za odbranu povećaju za više od trećine, preneli su francuski mediji.

U periodu 2019-2025.godina francuski odbrambeni budžet planiran je na ukupno 295 milijardi evra, Makron sad predlaže da taj budžet u periodu od 2024-2030.godina poraste na 413 milijardi evra.

Novac, koji tek treba da odobri parlament, bio bi iskorišćen pre svega za modernizaciju francuskog nuklearnog arsenala jer, rekao je Makron, taj arsenal je ono što razlikuje Francusku od ostalih država u Evropi, a koliko je od vitalnog značaja pokazuje rat u Ukrajini.

Kao ruski predsednik, kao nemački kancelar, kao američki ministar odbrane, ni Makron nije propustio priliku da pozove industruju naoružanja da poveća svoje kapacitete.

Mond podseća da je francuski vojni budžet 2021.godine iznosio 1,9 odsto BDPa, a cilj je da do 2025.godine dostigne 2% BDPa, kako očekuje NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com