Mediji: Bitka koju su Nemci (Evropljani) izgubili?

Samo jedna evropska (i nemačka) medijska kuća nalazi se medju 10 najvećih na svetu, na listi koju je napravio Luc Hohmajster, direktor Instituta za medije i komunikacije u Berlinu. I ta jedna lasta u krizi je, jer joj još nije uspeo prelazak u svet digitalnih medija, tvrdi nemački list Virtšafts vohe.

Rang lista je napravljena na osnovu prihoda u 2013. godini.

Dakle, nemačka medijska imperija Bertelsman sa 16,4 milijarde evra nalazi se na 9. mestu te liste.

Prvoplasirana je američka Comcast/NBC Universal sa 48,7 milijardi evra prihoda koji bi ove godine trebalo da budu uvećani na 67-70 milijardi evra ako Comcast, kako planira, preuzme  šestoplasiranu firmu Time Warner, sa 22,4 milijarde evra.

Na drugom mestu je Google sa 45 milijardi evra, a na trećem Walt Disney sa 33,9 milijardi. Svi – Amerikanci.

Na četvrtom mestu je takodje američka News Corp Ltd / 21.st Century Fox sa 27,5 milijardi evra, a na petom mestu Direct TV sa 23,9 miljarde, inače u Americi vodeća kuća za satelitski i pay-tv program.

Na šestom mestu je već pomenuti Time Warner u čijem sastavu je HBO, na primer, a na sedmom mestu je sa 21,894 milijarde američki Viacom CBS, u čijem sastavu je Paramount na primer.

I tek na osmom mestu jedna firma van Amerike – japanski Sony Enterntainment o čijim finansijskim teškoćama se uz ovu rang listu opširno izveštava.

Na 9. mestu je pomenuti Bertelsman, a na desetom američki Cox Enterprises sa 12 milijardi evra – u vlasništvu porodice Cox odnosno Kennedy, piše Virtšafts vohe, nalazi se 17 dnevnih, 25 nedeljnih listova i 15 regionalnih TV kanala.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com