Medjuhrvatski obračun se nastavlja:Milanović ne može biti premijer ni pod kojim uslovima!

Ustavni sud Hrvatske je danas većinom glasova sudija odlučio da Zoran Milanović, aktuelni predsednik Hrvatske, ne može biti ni mandatar za sastav sledeće hrvatske vlade ni njen premijer, čak i ako bi sada podneo ostavku na funkciju predsednika.

Ustavni sud Hrvatske pripretio je „po potrebi posebnom odlukom“ i Hrvatskom saboru, ukoliko se pri predlaganju mandatara sledeće vlade ne bude ovog mišljenja držao.

Ta je odluka, koju je Ustavni sud Hrvatske doneo samoinicijativno,
izazvala u Hrvatskoj pravu buru.

U saopštenju Ustavnog suda Hrvatske se, izmedju ostalog, navodi :
„Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem Predsednik Republike Hrvatske, a da prethodno, u skladu sa Upozorenjem od 18.marta 2024.godine, nije podneo ostavku na dužnost Predsednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsednik vlade“.

„Ustavni sud upozorava sve učesnike izbora održanih 17.aprila 2024.godine, da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav Vlade moraju biti svesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, doneti posebnu odluku“.

„Ustavni sud je naglasio da nezavisno od ustavno-pravno neprihvatljivog postupanja Predsednika Republike, te nepoštovanja Upozorenja od 18.marta 2024.godine, ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima održanim 17.aprila 2024.godine“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com