Licemeri : SAD su za palestinsku državu, ali su stavile veto na njeno priznanje

Kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD su iskoristile pravo veta na predlog rezolucije o prijemu Palestine u stalno članstvo Ujedinjenih nacija i time onemogućile njeno usvajanje, objavljeno je na sajtu Svetske organizacije.

Da bi predlog rezolucije bio usvojen i prosleđen na konačno odlučivanje Generalnoj skupštini, bilo je potrebno da za njega u Savetu bezbednosti glasa najmanje 9 od 15 država članica, a da veto ne ulozi nijedna od stalnih članica (Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD).

Za prihvatanje rezolucije u Savetu bezbednosti je glasalo 12 država:Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sijera Leone, Slovenija i tri stalne članice tog tela :Rusija, Kina i Francuska.

Uzdržane su bile :Švajcarska i stalna članica Saveta bezbednosti Velika Britanija.

Rezoluciju je podneo Alžir, pošto je 4.aprila Malta, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, prihvatila molbu Palestine da se ponovo razmatra njen zahtev iz 2011.godine za punopravno članstvo u UN.

Kako izveštavaju svetski mediji, nezavisnu Palestinu priznalo je 140 država. Medju ove 140 države nisu SAD iako njeni predstavnici ponavljaju da su za palestinsku državu na Bliskom istoku.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grunfild je, kako je preneto na sajtu američke misije pri UN, objasnila da SAD „nastavljaju snažnu podršku rešenju sa dve države. Ovo glasanje ne znači protivljenje palestinskoj državnosti nego je potvrda da ona može nastati samo u direktnim pregovorima izmedju Izraela i Palestinskih vlasti uz podršku SAD i drugih partnera“.

Ambasador stalne članice Saveta bezbednosti Kine pri UN Fu Cong ocenio je da je dan odbijanja punopravnog članstva Palestine „tužan dan“, kada je vetom SAD nemilosrdno razbijen decenijski san palestinskog naroda.

„Relevantne države tvrde da ne podržavaju punopravno članstvo Palestine u UN jer Palestina nema kapacitet za vladanje… Tokom poslednjih 13 godina [od 2011.godine kad je Palestina podnela zahtev za članstvo], situacija u Palestini se promenila na mnogo načina,a najtemeljnije nastavljanjem naseljavanja Zapadne obale. Životni prostor Palestine kao države neprekidno je smanjivan i rešenje o dve države neprekidno je erodirano. Relevantne države su to ignorisale i zauzele stav prihvatanja ili čak ubeđivanja. I sad one dovode u pitanje sposobnost Palestine da vlada. To je gangsterska logika, koja brka ispravno i pogrešno „, rekao je kineski ambasador Fu Cong.

Krajnje je uvredljivo što se čak postavlja pitanje miroljubivosti palestinskog naroda koji“ pati pod okupacijom „i tako mu se sipa so na ranu.

Stav je Kine da su pregovori izmedju dve strane mogući tek pošto Palestina punopravnim članstvom stekne isti status kakav ima Izrael.

Ambasador stalne članice Saveta bezbednosti Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je SAD da zatvaraju oči pred zločinima Izraela u pojasu Gaze i pred naseljavanjem Zapadne obale, koju ta država sprovodi.

„Cilj je da se slomi volja Palestinaca, da se oni prinude da se bezpogovorno potčine državi okupatoru, pretvore u sluge i ljude drugog reda i, može biti, potpuno ih unište i prognaju sa rodne teritorije“, rekao je Nebenzja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com