Merkel: Evropa će dati Ukrajini kredit za gas?

Nemačka kancelarka Angela Merkel stavila je u izgled obezbedjenje kredita Ukrajini za izmirenje duga za isporučeni ruski gas, izveštava Tas.

„Radi se o tome da mi tražimo kredit koji bi omogućio da se prevazidje situacija. Prošli smo dobar put, ali do cilja nismo stigli“, rekla je Merkelova u Bratislavi posle sastanka sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Fico je podsetio da je Slovačka po sticanju nezavisnosti prošla teške reforme i iskušenja, ali da nijedan njen dug niko nije namirio. Pa se ne da zamisliti ni da će neko drugi namiriti dugove Kijeva, rekao je Fico.

„Molim goste da mi oproste, ali kao otvoren čovek, hoću da kažem da imam osećaj kako Ukrajina očekuje rešenje svojih problema od svih, samo ne od sebe same“, rekao je Fico, a prenosi RIA Novosti i dodao da ukoliko i Slovačka bude zimus imala problema sa snabdevanjem gasom on očekuje reversne isporke sa zapada. Jer, Slovačka već dva meseca vrši reversne isporuke gasa sa zapada u Ukrajinu.

Gasprom je početkom avgusta obustavio isporke gasa Ukrajini tažeći avansno plaćanje.

Ukrajini je već odobren kredit MMF-a u iznosu od 17 milijardi dolara. Dosad su joj, prema inoformacijama Kijeva, upućene dve tranše od ukupno 4,59 milijarde, a Kijev sad traži da mu treća i četvrta tranša budu spojene i 2,2 do 2,3 milijarde budu uplaćene do kraja godine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da najdalje od petka svi domovi u Ukrajini, bez izuzetka, moraju biti topli. Ta je naredba, pišu ruski mediji, juče objavljena na sajtu ukrajinske vlade.

Za danas je najavljen sastanak Rusije i Ukrajine uz posredovanje Evropske komisije na kome bi trebalo da budu nastavljeni pregovori o snabdevanju Ukrajine i Evrope ruskim gasom za vreme zime. Sastanak bi trebalo da se održi u Berlinu.

Rusija i Ukrajina spore se oko cene gasa i rokova za namirenje duga Ukrajine za isporučeni ruski gas. Ukrajina zahteva da do početka novih isporuka gasa Rusiji plati 1,45 milijardu dolara, a da ostatak duga plati pošto Stokholmski sud odluči u sporu izmedju Kijeva i Moskve oko „tržišne, a ne političke„ cene gasa. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je izjavio da Ukrajina na računima ima 3,1 milijardu koliko se od nje traži da plati na ime starog duga, a pre novih isporuka.

Evropska komisija i Ukrajina juče su saopštile da su usaglasile stavove oko pregovora sa ruskom stranom i da traže da postignuti sporazum potpišu i garantuju Gasprom (a ne ruska vlada) i ukrajinski Njeftogas, da odredbe sporazuma budu obavezujuće i da ih jednostrano ne može menjati ni jedna strana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com