Migranti će ostati na teret Makedoniji i Srbiji

„Očigledno je da zemlje članice ovakvom odlukom samo kupuju vreme na štetu izbeglica i zemalja kao što smo mi i Srbija“, rekao je za skopski list Dnevnik Jasmin Redžepi iz nevladine organizacije Legis. On je dodao da je odluka EU usmerena na to da migranti ostanu u Makedoniji i Srbiji.

migranti

Evropska unija je donela odluku da primi 40.000 izbeglica iz Sirije i Eritreje koji su podneli zahtev za azil u Italiji i Grčkoj i 20.000 onih koji se nalaze u zemljama van EU, ali samo na dobrovoljnoj bazi država članica.

Obaveze su oslobodjene Madjarska, zato što već ima dovoljno izbeglica, i Bugarska zbog siromaštva. Kao što je poznato, migranti u Makedoniju i Srbiju stižu iz Bugarske, a sledeća zemlja u koju su namerni da odu je Madjarska.

Velika Britanija, Irska i Danska takodje nisu dobile kvotu jer u EU ionako uživaju poseban status.

Zemlje EU dobijaju pomoć za ove svrhe iz Fonda za otorenu i bezbednu Evropu, a Jasmin Redžepi smatra da Makedonija ne bi trebalo ni da prihvati pare za izgradnju kampova za izbeglice i ako bi joj bile ponudjene jer „evropske zemlje su moćnije od nas“ a i to Makedoniji ne bi „ni na koji način pomoglo ni u evrointegracija niti u bilo čemu drugom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com