Migrantska kriza: EU i Turska postigle dogovor

Evropska unija i Turska postigle su danas dogovor o rešavanju migrantske krize, prenose svetski mediji.

eu i turska

„Dogovor sa Turskom je postignut“, napisao je na svom Tviter nalogu finski premijer Juha Sipila.

Vest je potvrdio i češki premijer Bohuslav Sobotka.

„Postignut je dogovor sa Turcima. Svi ilegalni migranti iz Grčke biće vraćeni u Tursku, primena sporazuma počinje 20.marta“, napisao je na svom Tviter nalogu Sobotka.

Prema diplomatskim izvorima, novi predlog uključuje i rešenja za četiri pitanja koja su do sada bila otvorena.

Prvo otvoreno pitanje odnosilo se na usklađenost dogovora s međunarodnim i evropskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život, kao i kolektivno vraćanje izbeglica.

Drugo pitanje bilo je kada će se početi sa sprovođenjem sporazuma. Prema predlogu sprovođenje sporazuma počeće za dva dana.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde evra, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrazti isplatu finansijske pomoći za zbrinjavanje izbeglica tako da je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se finansirati tim sredstvima.

Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvoranja pregovoračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju finansijske i budžetske odredbe do kraja juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com