Milanovićeva odluka da ne dođe u Beograd je prava katastrofa

Odluka hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ne dođe u Beograd na Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope zbog „izostanka osude ratnohuškačke retorike Vojislava Šešelja“ i njegovog stava da se na ovom događaju ionako nikada ne sklapaju poslovi prava je katastrofa, za Jutarnji list je prokomentarisao Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko jugoistočno evropske poslovne asocijacije (CSEBA).

„S obzirom na model funkcionisanja kineske administracije, jasno je da dogovor postignut na najvišem političkom nivou zapravo znači i ‘sklapanje poslova’. Možda Milanović zaključuje po sebi i svojoj Vladi, gde se dogovori postignuti s ministrima kasnije mogu ‘izjaloviti’. U Kini to sasvim sigurno nije slučaj. Kina ima kapital, ima i želju da sarađuje sa ovim regionom, dakle, na nama je da taj kapital privučemo“, rekao je Malus.

Prema njegovim rečima izostanak Milanovića sa „Beogradskog susreta“ je poruka Kini, organizatoru skupa, a ne Srbiji, „koja je samo domaćin“.

„Nažalost, to je u duhu ponašanja njegove Vlade prema kineskim investitorima poslednjih godina“, istakao je Malus i dodao da u isto vreme Srbija, BiH i Mađarska „odrađuju značajne poslove s Kinezima“.

Podsetimo, umesto Milanovića u Beograd je došla ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com