Mistral stiže, a kada ne zna se

Francuski ministar odbrane Žan Iv Ledrian rekao je pred poslanicima francuskog parlamenta da će vojni brod (nosač helikoptera) Mistral biti isporučen Rusiji, ali da datum predaje još nije uvtdjen.

„Ugovor se izvršava, ali nikakav datum još nije utvrdjen“, rekao je Ledrian a prenosi TASS. Moskva će, prema navidima ruskih medija, francusku odluku sačekati do kraja godine.

Prvi (Vladivostok) od dva ugovorena vojna broda, francuski proizvodjač je trebalo da isporuči Rusiji 14.novembra za kada je, po francuskoj pozivnici koju je na svom tviter-nalogu objavio potpredsednik ruske vlade zadužen za odbrambenu industriju Dmitrij Rogozin,bila zakazana svečanost primopredaje i suštanje drugog (Sevastopolj)broda u more. Ta pozivnica, saopštio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov još nije opozvana, ali su visoko pozicionirane ličnosti u organima za vojno-tehničku saradnju dva dana pred dogadjaj poverile ruskim medijima da im se francuski partneri ne odazivaju na telefon.Iako je francuska strana sa najvišeg državnog mesta više puta dala da se zna da je ukrajinska kriza smetnja za izvršenje ovog 2011.godine potpisanog ugovora, ruska strana opet ponavlja da nije dobila nikakvo obaveštenje da je taj ugovor pomeren, zamrznut ili poništen.

Pokušaj grupe američkih kongresmena da Francuskoj pomogne sugerurajući Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru NATO, da ta orgaizacija kupi dva Mistrala namenjena Rusiji naišla je na finansijsko odbijanje Alijanse.Na ovaj predlog je iz ruskih vojno-tehničkih struktura stiglo upozorenje da Francuzi mogu odložiti izvršenje ugovora za tri meseca, ali da ugovorene brodove ne mogu prodati nekom drugom jer je na njih ugradjena ruska oprema.

Ugovor o isporuci dva vojna broda tipa Mistral vredan je 1,2 milijarde evra, a , prema navodima ruskih izvora, ugovorena kazna za slučaj njegovog neizvršenja ukupno bi mogla da dostigne 3 milijarde evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com