MMF : Kineski rast prvi put u 40 godina na nivou globalnog ili niži

Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva ocenila je u intervjuu za američku mrežu CBS da će 2023.godina biti teža od 2022.godine jer će sve tri vodeće svetske ekonomije – SAD, EU i Kina, imati istovremeno usporavanja aktivnosti.

Ona je ponovila oktobarsku prignozu MMFa da će trećina svetskih ekonomija biti u recesiji, a da će i u onim ekonomijama, koje u recesiji ne budu,stotine miliona ljudi trpeti posledice poput onih u recesiji.

Georgijeva ocenjuje da će kineska ekonomija, druga po veličini svetska ekonomija, prvi put u poslednjih 40 godina završiti s stopom rasta ravnom globalnoj ili ispod nje zahvaljujući novom talasu Covid – infekcija izazvanom iznenadnim napuštanjem strategije nulte tolerancije na Covid-19.

„Narednih nekoliko meseci biće teške za Kinu i uticaj na kineski rast biće negativan, uticaj na region biće negativan, uticaj na globalni rast biće negativan“, rekla je Georgijeva.

Ona je ocenila da je američka ekonomija najotpornija i da bi mogla da izbegne recesiju.

MMF je u oktobru snizio svoju prognozu rasta svetske ekonomije u 2023.godini sa 2,9 na 2,7 odsto uz napomenu da je u postojećim okolnostima svaka prognoza iznimno nesigurna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com