Mogerini: Pet nivoa u rešavanju izbegličke krize

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je nakon sastanka ministara spoljnih poslova u Luksemburgu da je neophodno raditi istovremeno na pet različitih nivoa rešavanja aktuelne izbegličke krize.

mogerini

Federika Mogerini je ukazala da je pre svega potrebno obezbediti bolju pomoć ljudima kojima je zaštita neophodna i dati im status izbeglica. Takođe, neophodno je paralelno raditi na jačanju kontrole spoljnih granica EU, razbijanju kriminalnih mreža kojima se izbeglice prebacuju u Evropu, jačanju saradnje sa zemljama iz kojih izbeglice potiču kao i sa onima kroz koje prolaze i dugoročno na rešavanju krize na Bliskom Istoku i Libiji.

Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, preko kojih izbeglice putuju prema zemljama EU, Mogerini je kazala da „balkanske zemlje zbog istorije, a Turska zbog geografije, vrlo dobro razumeju prirodu problema” i dodala da “sve evropske zemlje, bez obzira da li su članice EU, imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu”.

„Ovo nije samo evropske već i regionalna i globalna kriza”, istakla je Federika Mogerini u izjavi posle ministarskog sastanka u Luksemburgu.

Detaljniji planovi za rešavanju izbegličke krize biti utvrđeni tokom predstojećih sastanaka ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu i Briselu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com