Mond: Srbija ne prestaje o „poniženju” svog predsednika

O dogadjajima na ceremoniji obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu, koji su uznemirili Srbiju, oglasio se i uticajni francuski list Mond, inače vrlo zaslužan što je Emanuel Makron postao francuski predsednik.

U nepotpisanom tekstu pod naslovom „Ceremonija 11. novembra: Srbija ne prestaje da razmišlja o ‘ponižavanju’ njenog predsednika“ piše:

„Ljutnja na Francusku ne jenjava medju Srbima, koji smatraju da su njihov predsednik i njihova zemlja poniženi na ceremoniji povodom stogodišnjice primirja potpisanog u Parizu 1918. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić je stvarno 11. novembra dobio mesto na sekundarnoj tribini, preko puta one na kojoj su se nalazili Emanuel Makron, Vladimir Putin, Angela Merkel, Donald Tramp, ali i Hašim Tači, predsednik Kosova. Poniženje je doživljeno kao tim veće što Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, svoje stare pokrajine, većinski naseljene Albancima.

„Možete da zamislite kako sam se osećao”, izjavio je Aleksandar Vučić, posle te ceremonije objasnivši da mu se „grlo steglo“, kako su preneli lokalni mediji.

„Čini mi se da sam sve vreme gledao u zemlju i ekran, ne verujući da se dogadja to što vidim, a znajući žrtvu koju je podneo srpski narod za vreme Prvog svetskog rata“, rekao je on.

Prema istoričarima, Srbija je u odnosu na ukupan broj stanovnika, imala najveći broj mrtvih u tom konfliktu, dok je tri četvrtine ljudstva vojske te zemlje bilo ubijeno ili ranjeno.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mandolini je izjavio za jednu srpsku televiziju: „Iskreno, od srca, za mene je ono što se dogodilo sa protokolom sedenja na tribinama, nespretnost vredna žaljenja i ja molim predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je on.

Ali u četvrtak su štampa i funkcioneri nastavili da komentarišu ono što je francuska ambasada opisala kao „nespretnost“ zbog koje Francuska „duboko“ žali , kao neprikladno objašnjenje.

U tekstu napisanom za dnevni list Blic, Vladimir Djukanović, visoki funkcioner Napredne stranke, koja je na vlasti, ocenio je da „nema šanse da se radilo o greški“ .

„Prema tome, postojala je namera domaćina da nekog ponizi a nekog uzvisi”, napisao je on praveći aluziju na Hašima Tačija.

„Makron i njegov protokol namerno su ponizili Srbiju, što je nešto što bi trebalo zapamtiti”, napisao je Vladimir Djukanović, dok se predsednik Francuske sprema da poseti Srbiju.

Opozicija se pridružila koncertu negodovanja, šef Demokratske stranke (DSS, desnica) Miloš Jovanović, koga je citirao tabloid Informer, „zahteva od Vučića da od Makrona traži jasno i nedvosmisleno izvinjenje“.

Nezavisni nedeljnik Novi magazin se pita da li incident ne predstavlja pritisak na Aleksandra Vučića „da bude kooperativniji“ u razgovorima s Kosovom, koji su na mrtvoj tački.

Aleksandar Vučić je obećao „grandiozan“ doček Emanuelu Makronu, koji se očekuje u Srbiji, prema lokalnim medijima, početkom decembra.

„Ja ću pozvati hiljade naših ljudi da ga pozdrave, da mu pokažu šta je srpsko gostoprimstvo i kako mi vidimo prijateljstvo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com