Može li Oland da zabrani demonstracije protiv Zakona o radu?

Francuski predsednik Fransoa Oland zapretio je francuskim sindikatima, koji zahtevaju povlačenje iz parlamentarne procedure novog francuskog Zakona o radu, da bi njihove demonstracije mogle da budu zabranjene. O pravnoj zasnovanosti njegove pretnje i pravnim i drugim posledicama eventualne zabrane, već se po medijima konsultuju pravni stručnjaci naročito oni iz oblasti garantovanih ljudskih prava.

Fransoa Oland

Povod za ovu pretnju je nasilje koje se dogodilo na margini  svefrancuske akcije sindikata 14. juna. Tom prilikom su polupani i  prozori na Dečjoj bolnici Neker u Parizu. Odgovornost za taj vandalizam predstavnici francuske izvršne vlasti su odmah pripisali sindikatima – organizatorima protesta, a da bi utisak o vandalizmu bio pojačan objavljeno je da se u napadnutoj bolnici nalazi i dete dvoje policajaca ubijenih u terorističkom aktu koji se u dogodio veče pre sindikalnih protesta.

Šef Generalne konfederacije sindikata (CGT) Filip Martinez je odbacio svaku povezanost protivnika Zakona o radu sa ovim i drugim nasiljem, do koga je na margini protesta došlo, i podvukao da ono samo šteti stvari za koju se bori sindikat, ali da sindikat, zbog tog nasilja, neće pozitivno odgovoriti na pozive da sa svojim akcijama prekine. Martinez, koji će se u četvrtak ujutro sastati sa francuskom ministarkom za rad Mirijam el Komri, pozvao je, na protiv, francusku vladu na razum i obustavljanje započete parlamentarne procedure čiji je predmet sporni zakon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com