Multipolarni svet : Kina preuzima ulogu svetskog posrednika

Kako je i najavljeno posle telefonskog razgovora kineskog predsednika Si Djinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, obavljenog 26.aprila, specijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Huej krenuo je na turneju posredovanja čiji su cilj mirovni pregovori izmedju Rusije i Ukrajine.

Put je počeo dvodnevnom posetom Kijevu.

Plan  njegovog puta, kao i sadržaj razgovora su  takoreći tajni, o njemu se u medijima slabo izveštava, a trebalo bi da obuhvati Poljsku, Francusku, Nemačku, a krajem meseca ga očekuju u Rusiji.

Toliko se zna : Li Huej će razgovore voditi oslanjajući se na 12 tačaka iz 24.februara ove godine objavljenog „Stava Kine o regulisanju ukrajinske krize“, koji jeste deklarativan, ali…

„Potrebna je svest o neophodnosti hitnog političkog rešenja krize. Jednostavnih odgovora na komplikovana pitanja nema. Svako sveobuhvatno rešenje uvek počinje od prvog koraka. Ne treba čekati beskonačno“, rekao je stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama i pozvao sve da „stvaraju uslove za podsticanje dijaloga i pregovora umesto dolivanja ulja na vatru i eskalacije zategnutosti“.

Nameru Kine da se, posle uspešnog mirenja Saudijske Arabije i Irana, konačno pozicionira kao medjunarodni autoritet u poslovima posredovanja medju sukobljenim stranama i time dodatno ojača svoju medjunarodnu poziciju, ne potcenjuje više ni Brisel.

Prema saznanjima Fajnenšel tajmsa, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Djuzep Borelj uputio je pismo ministrima inostranih poslova država članica EU u kome je izvestio o spremnosti Evropske unije da radi zajedno s Kinom na stabilizaciji situacije oko Ukrajine.

Posle početnog odlučnog odbijanja kineskog plana u 12 tačaka, jer se u njemu ne sadrži „ništa što je korisno bilo kome drugom sem Rusiji“, retoriku su nešto ublažile i SAD, ali, kao i Evropska unija, Vašington računa da će Kina iskoristiti svoj uticaj na Rusiju i privoleti je da se povuče sa osvojenih ukrajinskih teritorija, što je uslov Ukrajine za otpočinjanje pregovora.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com