Musliman i navijač Liverpula na čelu Londona

Kada su novog kanadskog premijera Džastina Trudoa pitali zašto je ministarska mesta podelio na ravne časti muškarcima i ženama on je kratko i jasno odgovorio: Zato što je 2015. godina. Sada smo već u 2016. godini, a građani Londona su svojim izborom gradonačelnika dali odgovor sličan Trudoovom.

Sadik Kan

Musliman Sadik Kan novi je gradonačelnik britanske prestonice. Prema poslednjim rezultatima, Kan je dobio podršku nešto više od 1,3 miliona stanovnika Londona, dok je njegov najozbiljniji protivnik, Zek Goldsmit iz redova Konzervativne partije, dobio nešto manje od 994.614 glasova.

Kan, član Laburističke partije, sin je migranta iz Pakistana, a po sopstvenom priznanju veliki je navijač fudbalskog kluba Liverpul.

Interesantno je i da su dva glavna takmaca u ovoj borbi, Kan i Goldsmit, dve sušte suprotnosti. Dok je Kan sin vozača autobusa, Goldsmit je sin milijardera.

Iako je svakako važno, ako ne važno onda barem interesantno, to što će se na čelu Londona po prvi put naći musliman, britanski mediji pomalo zameraju ostalim evropskim medijima što veroispovest Sadika Kana ističu u prvi plan. Iako i sami to rade, a itekako su njegovu veroispovest isticali tokom predizborne kampanje.

Kan je tu priču okončao na najbolji mogući način u svom pobedničkom govoru: „Ponosan sam što je London izabrao nadu umesto straha“.

Sadik Kan će upravljanje Londonom preuzeti već u nedelju, a dan ranije će iz kancelarije londonskog gradonačelnika izaći Boris Džonson, član Konzervativne partije koga mnogi vide kao sledećeg premijera Velike Britanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com