Najpoželjnija udavača u Hrvatskoj : Pupovac nikako, o ostalom dogovor moguć!

U Hrvatskoj su juče počeli medjustranački pregovori o mogućim kombinacijama za sastav nove hrvatske vlade, a posle parlamentarnih izbora na kojima apsolutnu većinu nije osvojio niko.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je svestan da je njegov Domovinski pokret sa osvojenih 14 poslaničkih mesta daleko od potrebnih 76 za većinu, a sve ostale parlamentarne stranke u Hrvatskoj svesne su da većine bez Penave – nema.

Tako da su sa pregovaračkim timom Domovinskog pokreta odmah razgovarali i pregovarački tim stranaka oko Hrvatske demokratske zajednice i pregovarački tim oko Socijaldemokratske stranke Hrvatske.

I šef HDZa Andrej Plenković i šef SDPa Pedja Grbin razgovore sa Domovinskom pokretom su opisali kao fer i ugodne.

A najpoželjnija udavača hrvatske politike, Ivan Penava, za HRT je ocenio da su birači na parlamentarnim izborima održanim 17.aprila relativnom pobedniku HDZu poručili : zadržite dosadašnji smer uz blagu korekciju na desno, ka suverenizmu.

Što se Domovinskog pokreta tiče, rekao je on, pregovori o novoj većini trajaće izvesno vreme, ali Domovinski pokret neće odugovlačiti, u interesu stabilnosti države.

Domovinski pokret, rekao je Penava, ima samo jedan uslov oko koga pregovora ne može biti : sa Samostalnom Demokratskom Srpskom Strankom oni neće ići, jer su njeni [tadašnji] čelnici „vodili agresiju na Hrvatsku sa jasnom agendom srpskog sveta“. „Mi imamo problema sa politikom SDSS i finansiranjem nedeljnika Novosti, ali nemamo problema sa srpskom nacionalnom manjinom, tvrdi Penava.

Zamoljen da komentariše ocene da će sledeća hrvatska vlada, sa Domovinskim pokretom u vladinoj većini, biti najdesnija vlada u hrvatskoj istoriji, Penava je za HRT rekao :“Politika Domovinskog pokreta je na tragu politike Franje Tudjmana. U čemu je greh biti desno, ako to znači zalagati se za interes hrvatske države i hrvatskog naroda? Ako je to desno, ja jesam desno“.

Andrej Plenković, šef Hrvatske demokratske zajednice, koja je osvojila 61 poslaničko mesto, podsetio je da ta stranka „ima jako mnogo iskustava u pregovorima oko formiranja parlamentarne većine“.

Ali koplje u trnje ne baca ni Socijaldemokratska partija Hrvatske, čiji šef Pedja Grbin tvrdi da ima nade za ideju o vladi bez HDZa :ili antihadezeovskoj, ili manjinskoj ili vladi stručnjaka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com