Napad na Olafa Šolca pred posetu Kini : Takvog kancelara Nemačka nije imala!

„Mi još nismo imali saveznog kancelara u Nemačkoj, koji  toliko nepoštovanja pokazuje prema svojim koalicionim partnerima, koji toliko nepoštovanja pokazuje prema institucijama države, koji toliko nepoštovanja pokazuje prema našim medjunarodnim partnerima u celom svetu. Nepostovanjem je obeleženo celo ovo kancelarstvo“, grmeo je danas šef opozicione Hrišćansko – demokratske unije Fridrih Merc na kongresu sestrinske bavarske Hrišćansko – socijalne unije.

Nemački kancelar Olaf Šolc sredinom sledeće nedelje s nemačkom privrednom delegacijom putuje u svoju prvu posetu Kini.

Tajming je, u najmanju ruku, kontroverzan : u Nemačkoj su sve glasniji zagovornici hitnog nemačkog ekonomskog distanciranja od Kine, a u Kini je upravo okončan kongres Komunističke partije Kine na kome je kineski lider Si Djinping sebi obezbedio i treći mandat na čelu partije, države i moćne vojne komisije, i okružio se sebi bliskim kadrovima, i na jedno i na drugo su se na Zapadu kolektivno narogušili.

Nemački jastrebovi, čiji se glas u medijima sve jače čuje, očekuju od nemačkog kancelara da oštrom kritikom stanja ljudskih prava u Kini pojača argumente za sankcije toj zemlji, koje se otvoreno najavljuju, iako nije jasno šta im je tačan razlog, umesto što tamo putuje  s privrednom delegacijom, otvarajući tako put za nove poslove.

Tako već pomenuti Merc kao grešku vidi to što Šolc nije planirao da se za vreme boravka u Kini sastane s bivšim kineskim predsednikom Hu Jintao, koji je pred očima celog sveta izveden sa završne sednice sedmodnevnog kongresa Komunističke partije Kine.

Kineski mediji su to izvodjenje objasnili zdravstvenim problemima Hu Jintao, dok Zapad ni slučajno ne može da se ne okoristi i  samom naznakom sukoba u kineskom političkom vrhu. U velikoj meri isfabrikovani slučaj s kineskom teniserkom Peng Chiai zaboravljen je, kao i pretkongresne spekulacije o hapšenju Si Djinpinga.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com