Nemačka: 39% gradjana za ukidanje javnih medijskih servisa

Novinari javnih medijskih servisa u Nemačkoj pružili su, pismom austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, odlučnu podršku kolegama iz austrijskog javnog medijskog servisa (ORF), a možda će im i samima uskoro biti potrebna podrška.

Povodom sutrašnjeg referendumskog izjašnjavanja Švajcaraca o sudbini televizijske takse, u Nemačkoj je napravljena anketa koja pokazuje da je 55% Nemaca, dakle tanka većina, da se televizijska taksa u njihovoj zemlji i dalje plaća.

Istraživanje Civey instituta za potrebe Funke medijske grupe (bivši WAZ) pokazalo je da bi 39% Nemaca da se ta taksa ukine i to 43 odsto na istoku i 37% na zapadu Nemačke, prenosi Frankfurter algemajne cajtung. To je procenat čije se nezadovoljstvo u zreloj demokratiji ne može ignorisati.

Kao u Austriji Slobodarska partija Hansa Kristijana Štrahea tako je u Nemačkoj najveći protivnik javnih medijskih servisa Alternativa za Nemačku (AfD) – 80% njenih pristalica je u pomenutoj anketi, čije rezultate prenosi Frankfurter algemajne cajtung, za ukidanje Prvog (ARD) i Drugog programa (ZDF) nemačkog javnog servisa. S tim što je Slobodarska partija u Austriji već na vlasti, a Alternativa za Nemačku se posle parlamentarnih izbora u septembru prošle godine prvi put domogla poslaničkih mesta u Bundestagu. Medjutim, ankete tvrde da su ovog trenutka AfD i Socijaldemokratska partija Nemačke, po podršci biračkog tela, izjednačeni – po 16%.

Najodlučnije su protiv ukidanja javnih medijskih servisa Zeleni (78%) i SPD (76%). Liberalna partija Nemačke je takodje protiv ukidanja, ali njen šef Kristijan Lindner smatra da oni moraju biti smanjeni i „štedljivije postupati s novcem poreskih obveznika”.

Prema podacima lista Velt nemački javni medijski servisi će ove godine imati budžet od 8 milijardi evra od čega 70 odsto pripada ARD i ZDF. Samo 6% prihoda ostvaruju reklamama i sponzorstvima jer reklame ne mogu da emituju posle 20 sati, u dane saveznih praznika i nedeljom. Niti emisije mogu da prekidaju reklamama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com