Nemačka : Godišnjica još jednog rasističkog napada za koji niko nije odgovarao

U Nemačkoj se ovih dana prigodnim pokajničkim govorima obeležava 30 – godišnjica rasističkog napada, koji se opisuje kao najmasovniji rasistički napad u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

Tokom šest dana, 22,23,24.25.i 26.avgusta oko 1000 ekstremista uz odobravanje oko  3000 njihovih obožavalaca učestvovalo je u Roštok – Lihtenhagenu u napadu na Centralu za prijem azilanata i susedni  stambeni objekat u kome su bili smešteni bivši radnici po ugovoru iz Vijetnama s porodicama, koji su se iz zapaljenih stanova, bez ičije pomoći, sami spasili bekstvom preko krova.

Napadači su vikali „Nemačka Nemcima“ i „Stanci napolje“.

Kako govore izveštaji, prvog dana je privedeno devet nasilnika, ali su sledećeg dana svi pušteni. A drugog dana su privedena dva napadača i 27 levičara koji su došli da brane azilante, kojima su kasnije molbe za azil odbijene.

U ovom okršaju je povredjeno više od 100 policajaca.

Islamska zajednica u Nemačkoj povodom godišnjice tog dogadjaja je saopštila sledeće :

„Roštok – Lihtenhagen nam je takodje pokazao, kako brzo i lako delovi politike i medija, ruku pod ruku, mogu da konstruišu preusmeravanje krivice, pa žrtve bivaju učinjene  krivcima, a počinioci žrtvama. Samo mali broj počinilaca dobio je blage kazne, a žrtve su odbijene. Trideset godina kasnije konstatujemo : ta do neba vrišteća nepravda se nastavlja, počinioci su uglavnom ostali neotkriveni, a žrtve do dana današnjeg čekaju na istinsko izvinjenje. Umesto toga, imamo kao i kod svake godišnjice, nedeljne propovedi koje se u ponedeljak već zaboravljaju“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com