Nemačka odobrila izvoz oružja zemljama Bliskog istoka

Nemačka vlada je odobrila nekoliko ugovora o izvozu oružja zemljama Bliskog istoka, uključujući i isporuku 23 Erbasova helikoptera Saudijskoj Arabiji, izveštava agencija Rojters, pozivajući se na pismo nemačkog ministarstva ekonomije u koje je danas imala uvid.

Hekler i Koh

Ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je obećao da će biti mnogo oprezniji kod odobravanja izvoza oružja, obeshrabrujući veliku nemačku vojnu industriju i signalizirajući promenu pravila prethodne koalicione vlade za vreme koje je prodaja porasla, navodi britanska agencija, a prenose Nezavisne novine.

Međutim, u pismu poslanicima ekonomskog odbora donjeg doma Bundestaga Gabrijel je naveo da je Vladin Federalni savet za bezbednost takođe odobrio sporazum kompanije „Heckler&Koch“ za isporuku 660 mitraljeza, 660 dodatnih pušcanih cevi i 550 automatskih pušaka u Oman.

Istoj kompaniji je dato „zeleno svetlo“ i za isporuku 130 automatskih pištolja i automatskih pušaka u Ujedinjene Arapske Emirate, dok je fabrici „Rajnmetal“ (Rheinmetall) odobren izvoz 65.000 minobacačkih mina toj zemlji, navodi Rojters, citirajući pismo ministarstva.

Vlada u Berlinu je odobrila i isporuku pet Erbasovih vojnih helikoptera Tajlandu, kao i izvoz oko 490 automatskih pištolja i automatskih pušaka „Hekler i Koha“ u Indoneziju.

Gabrijel je u januaru rekao da će Nemačka imati oštriji stav prema svom izvozu u Saudijsku Arabiju nakon što je u toj zemlji Persijskog zaliva sprovedena najveća masovna egzekucija ikada.

Pored toga, ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u više navrata izjavio da Berlin želi smanjenje napetosti na Bliskom istoku, navodi britanska agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com