Nemačka : Spasavanje banaka nije unosno

Nemačka država je 2009.godine u okviru velike akcije spasavanja krizom uzdrmanih sistemskih banaka postala (privremeni) vlasnik 25 odsto akcija Commerzbanke da bi taj prvobitni udeo bio  smanjen  na sadašnjih 15,6 odsto.

Privremeno vlasništvo produžilo se na 15 godina jer nijedna nemačka vlada neće da se suoči s očitim gubitkom koji proističe iz ovog posla.

U trenutku kupovine, januara 2009.godine, 15,6 odsto akcija Commerzbank vredelo je, kako piše izdanje Der Aktionar“ 5,05 milijardi evra.

U medjuvremenu je vrednost akcije te banke padala i na 3 evra, a udeo i  na vrednost od oko 600 miliona evra.

Danas tih 15,6 odsto akcija Commerzbank vrede oko 1, 5 milijardu evra dakle oko 3, 5 milijarde ispod cene po kojoj su stečene.

Posle nemačke države pojedinačno najveći vlasnik Commerzbank je američki fond Cerberus, od koga se očekivalo da otkupi državni udeo.

Taj fond je, medjutim, najgorim rečima ocenio sposobnosti menadžmenta banke i izdejstvovao njegovo smenjivanje.

Nemački fond za spasavanje banaka je do kraja 2009.godine uložio u taj posao 161 milijardu evra u vidu garancija i 28 milijardi evra u vidu direktne kapitalne pomoći.

Pored Commerzbank, pomoć tog fonda u vidi svežeg kapitala koristile su Hypo Real Estate, Aareal Bank, WestLB, a u vidu garancija BayernLB, HSH, Nordbank i IKB.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com