Nemačka: Sutra počinju pregovori o trećoj velikoj koaliciji

Pošto se partijski kongres SDP-a prošle nedelje sa tim saglasio, sutra u Berlinu počinju zvanični pregovori o koalicionoj vladi CDU/CSU-SPD.

Očekuje se da pregovori traju dve nedelje. Ukoliko do konačnog dogovora dodje, o koalicionom sporazumu će se izjasniti svih 443.000 članova SPD-a tako da bi Nemačka novu vladu trebalo da dobije do 1. aprila i Uskrsa.

Ukoliko pregovori uspeju, to će biti treća vlada velike koalicije i vlada čije je formiranje najduže trajalo.

Prvu crno-crvenu vladu oformili su Georg Kizinger i Vili Brant i trajala je od 1966. do 1969. godine. Sadašnja nemačka vlada, formirana 2013. godine takodje je vlada velike koalicije, a formirali su je Angela Merkel i Zigmar Gabrijel.

U celokupnoj istoriji SR Nemačke, najduže su trajali pregovori o formiranju vlade Merkel-Gabrijel – 86 dana. Vlada Merkel-Šulc, ukoliko do njenog formiranja dodje, oboriće taj rekord jer će biti rezultat pregovora koji će trajati najmanje 170 dana.

Kao podloga koalicionom pregovorima služiće tekst na 28 strana nastao posle prethodnih pregovora Angele Merkel, Martina Šulca i Horsta Zeehofera. Medjutim, stranke učesnice u sastavljanju tog teksta različito ga tumače. Hrišćanske demokrate smatraju da tokom koalicionih pregovora ne može biti rasprave o temi koje na onih 28 strana nema. Socijaldemokratske vodje su članstvu, naprotiv, obećale da će drugu stranu „pritiskati dok ne zapišti“ (Andrea Nales) i ne saglasi se sa ograničavanjem ugovora o radu na odredjeno vreme samo na slučajeve kad za to ima osnova, sa radikalnom izmenom zdravstvenog osiguranja kojom bi u medicinskoj zaštiti bilo ukinuto dvoklasno društvo i sa liberalnijim rešenjima za spajanje (izbegličkih) porodica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com