Nemačka traži zanatlije, radnike na aerodromima, ugostiteljstvu, hotelijerstvu

Nemačka vladajuća koalicija sprema se da reši narastajući problem nedostatka kvalifikovane radne snage  u zanatstvu, na aerodromima, ugostiteljstvu i hotelijerstvu daljim pojednostavljivljivanjem uslova za ulazak te radna snage iz zemalja van Evropske unije u Nemačku, prenosi ARD izjavu nemačke ministarke inostranih poslova Nensi Fezer datu za DPA.

Da bi svih 43 miliona stanova u Nemačkoj do 2040. godine postalo energetski efikasno i klimaneutralno, potrebno je da se godišnje rekonstruiše dva miliona, a za taj obimni posao nedostaju naročito profesije iz oblasti gradjevinarstva : instalateri, monteri grejanja i klima uredjaja, električari, elektrotehnicari,akustičari…

Nepopunjeno je 150 000 zvanično prijavljenih radnih mesta tvrdi Centralno udruzenje zanatlija Nemačke i procenjuje da ih je nezvanično i 250 000 hiljada.

Putnici, koji ovih dana i narednih meseci nameravaju da koriste usluge nemačkih aerodroma upozoravaju se da aktuelni haos – čekanja, gubljenje kofera, otkazivanje letova, izazvan nedostatkom radne snage, neće biti brzo rešen.

Za 2460 oglasenih radnih mesta na aerodromima prijavilo se 355 zainteresovanih.

A za obuku radnika za poslove specificno vezane za aerodrome , koje Nemačka namerava da obezbedi iz Turske, potrebno dva do tri meseca.

Pa je, prema papiru Nemačkog ministarstva za rad u koji je uvid imao Biznis Insajder, predloženo da se ta obuka skrati.

A budući da je nedovoljno znanje nemačkog jezika često prepreka brzog angazovanja neophodnih kvalifukovanih radnika, Liberalna partija Nemačke predlaže da se kao zvanični jezik u upravi uvede i engleski!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com