Nemačka za izbeglice: Obergrence!

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najzad smislila nešto što odgovora i njenim partnerima iz CSU: rešenje za izbegličku poplavu Nemačke zove se kontingentiranje. Dopalo se i njenim SDP-partnerima, pa je njihov šef Zigmar Gabrijel naširoko citiran sa svojim “novim početkom” u izbegličkoj politici.

Angela Merkel

Zajedno sa Turskom i EU, rekla je Merkel posle susreta sa pobedničkim izborima ojačanim turskim predsednikom Redžepom Ejupom Erdoganom, Nemačka će izraditi šemu kontingenata, a neće samovoljno utvrđivati gornju  granicu, sve pod uslovom da se ilegalnoj migraciji stane na put. Tek kad se ilegalnoj migraciji stane na put može se razgovarati o raspodeli tereta, finansijskoj pomoći i o tome koliko koja zemlja izbeglica može da primi, rekla je Merkel.

Šta tačno znači ovaj novi start u izbegličkoj politici i šta će Turska da traži zauzvrat – videće se ubrzo. Prema komentatoru Frankfurter algemajne cajtunga kontingentiranje će značiti da će Nemačka mirati koje će izbeglice da primi, a koje ne: ”žene i deva mogu biti privlegovani, ali i pojedine religijske grupe“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com