Nemačke mašinovođe započele još jedan štrajk

Sindikat nemačkih mašinovođa stupio je noćas u 2 sata u još jedan 24 – časovni štrajk za skraćenje radnog vremena sa 38 na 35 sati i povećanje plata.

Radni sud u Frankfurtu ocenio je da taj štrajk nije ni nerazuman ni najavljen u nerazumno kratkom roku i odbio zahtev Nemačke železnice da ga spreči privremenom merom.

Nemačka železnica je najavila da će se na odluku tog Suda žaliti Pokrajinskom sudu u Hesenu, ali o toj žalbi će se odlučivati tek danas u podne, dakle kad štrajk već bude u punom zamahu.

Štrajkom će biti pogođen i medjunarodni i regionalni saobraćaj. Železnica je za inostrane linije donela plan vožnje u vanrednim situacijama, ali, kako prenosi nemački javni servis ARD, osigurala je time samo trećinu saobraćaja.

Sindikat nemačkih mašinovođa u petak u 13 sati je napravio pauzu u svom petom štrajku u sadašnjim tarifnim pregovori ma u očekivanju prihvatljive ponude poslodavca. Nije njome bio zadovoljan.

Kako je ranije objavio ARD, prosečna bruto plata (sa svim dodacima) nemačkih mašinovođa sada je 4200 evra. Prema podacima Nemačke službe za statistiku, prosečna bruto plata u Nemačkoj je 2023.godine iznosila 3518 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com