Nemačke teškoće će se pogoršavati

Odluku četiri konjukturna instituta da oštro snize svoju prognozu o rastu ekonomije Nemačke, do juče modela za ugled, uključujući i mogućnost trećeg negativnog kvartala, što bi najjaču evropsku ekonomiju odvelo u recesiju, za francuski dnevni list Mond komentariše Gabrijel Koletis, profesor Univerziteta u Tuluzu i član naučnog saveta Centra za interdisciplinarne studije i istraživanja Nemačke.

Koletis najpre kaže da je čudno što je to nekoga moglo da začudi jer je Nemačka dugo vremena svoj napredak bazirala na izvozu potiskujući domaću tražnju. I savezna država i pokrajine bili su opsednuti budžetskom ravnotežom i nisu investirali, a i firme nisu investirale u proizvodnju nego u podizanje produktivnosti ili u inostrane pogone.

„Nemačka je postala previše zavisna od svog izvoza i sada pati zbog pada svetske konjukture pogotovo u zemljama u usponu, zbog čega se postavlja pitanje zdravlja njene ekonomije“, kaže Koletis u razgovoru za Mond.

Na pitanje da li će nemačke teškoće pogoditi evro-zonu, Koletis daje potvrdan odgovor,

„Da, jer je Nemačka najvažnije tržište Evrope. Jedan procentni poen rasta manje u Nemačkoj to je pola procentnog poena rasta manje u evro-zoni, od čega polovina, dakle jedna četvrtina procentnog poena rasta manje kod nemačkih trgovinskih partnera. A usporavanje rasta kod suseda za jednu izvoznu ekonomiju, za Nemačku predstavlja povratni šok za sopstvenu ekonomiju: to je djavolji krug“, kaže Koletis.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com