Nemačke vlasti pozivaju Italiju da pusti Karolu Rakete

Nemica Karola Rakete, rodjena pre 31 godinu kod Kila, dobila je ekspresnu podršku sa vrha nemačke politike, a Italija je upozorena da spasavanje ljudi ne može biti zločin.

„Ko ljude spasava ne može biti kriminalac”, izjavio je za ZDF nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer ponavljajući slogan pod kojim dvojica nemačkih moderatora prikupljaju novac za podršku Rakete, preneo je Velt. Do nedelje popodne sakupljeno je 300.000 evra.

Štajnmajer se saglasio da postoje italijanski propisi, ali, smatra on, Italija nije obična zemlja nego osnivač EU i morala bi drugačije da postupi u ovakvim situacijama.

Iz nemačke stranke Levice upućen je poziv nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru inostranih poslova Haiko Masu da izvrše pritisak na vladu u Rimu kako bi Rakete, koju mnogi danas slave kao heroja, bila puštena iz kućnog pritvora, u očekivanju odluke italijanskog tužilaštva u ponedeljak.

Za optužbe koje joj se stavljaju na tere – pomaganje ilegalne migracije i kršenje morskog prava – ona bi mogla da bude osudjena na tri do deset godina zatvora.

Nije kompletna nemačka politika jedinstvena u odbrani onog što je učinila Rakete, članica humanitarne nevladine organizacije Sea Watch. Ona je i pored izričite zabrane italijanske vlade, ušla s brodom Sea Watch 3 u italijansku luku Lampeduza sa 40 migranata na palubi.

Spoljnopolitički portparol nemačkih liberala upozorio je da je ona prekršila zakon i da mora da snosi odgovornost bez obzira na etičke razloge na koje se poziva.

Italijanska vlada od 12. juna odbija da primi 40 emigranata u očekivanju da zemlje, koje tvrde da su spremne da ih prime, za to daju garancije. Na vrhuncu ove drame, danas je objavljeno da su spremnost da ih prime izrazile Nemačka, Portugalija, Francuska i Luksemburg, ali bez detalja i bez objašnjenja zašto to nisu učinile u proteklih skoro 20 dana. Nije vrag da se, u ovako dramatično situaciji, pozivaju na zakonsku proceduru.

Sama Rakete je u izjavi, koju je prenela i nemačka televizija (ARD) rekla da ove zemlje nisu istinski zainteresovane da migrantima, čije je stanje ocenjeno kao kritično, pomognu.

Potpredsednik italijanske vlade i italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da je misija završena.

„Kapetanka prestupnica je uhapšena, piratski brod je zaplenjen, najviša kazna za inostranu nevladinu organizaciju”, rekao je Salvini a prenosi Velt.

Italijanski predsednik Djovani Konte, na samitu u Osaki, kritikovao je postupanje italijanskih organa, ali: „Zakoni postoje, hteli mi to ili ne“, rekao je Konte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com