Nemački stručnjak : Trebaće do 2 godine da F16 deluje u Ukrajini

Na samitu G7 u Hirošimi američki borbeni avioni F16 postali su bliži Ukrajini, čiji predsednik Volodimir Zelensku je nedavno, na svojoj evropskoj turneji, lobirao za stvaranje „koalicije borbenih aviona“ poput ranije „koalicije tenkova“, ali nemački stručnjak Kristijan Meling procenjuje da će ti avioni u Ukrajinu stići tek za nekoliko meseci do dve godine!

Vašington se neće protiviti da ih države, koje te avione poseduju, isporuče Ukrajini, ali smatra da joj F16 u toliko najavljivanoj prolećnoj, odnosno letnjoj kontraofanzivi nisu nužni, budući da je za tu operaciju dobila sve što je potrebno, izjavio je u Hirošimi savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Njegove reči je potvrdio i američki predsednik Džo Bajden i još dodao da avioni F16, da ih je Ukrajina imala, ništa ne bi promenili u situaciji oko Bahmuta, oko koga još traje neizvesnost – Rusi tvrde da su ga uzeli, Ukrajinci da nisu, kao što neizvesnost traje i oko pitanja da li je američki protivraketni sistem Patriot deklasirao supersonične ruske rakete Kinžal ili su te rakete Patriotu smrsile konce.

„Ne očekujem da će F16 učestvovati u borbenim akcijama u sadašnjim uslovima. Pretpostavimo da ofanziva počne sutra. Ili kroz nedelju, dve, pet, sedam, deset. Sasvim je malo verovatno da bi ti avioni bili upotrebljeni s tim u vezi. A oni će biti upotrebljeni ako Ukrajina postigne uspeh u kratkoročnoj perspektivi“, rekao je Bajden na samitu u Hirošimi, a prenosi ruski list Komersant.

Prema ranijim navodima francuskog lista Mond, od 4500 proizvedenih F16 njih 2300 je spremno za akciju, a u Evropi ih poseduju Holandija, Belgija, Turska, Portugalija, skandinavske zemlje…

Procenjuje se da bi Ukrajini najpre mogla da ih isporuči Holandija, budući da u toj zemlji već traje proces zamene F16 novijim avionima F35, i da bi ti avioni za Ukrajinu mogli da budu kupljeni na slobodnom tržištu od zemalja koje žele da ih zamene novijim.

„Sigurno će trebati još nekoliko meseci dok [ti avioni]ne postanu faktor na bojnom polju. Moraju se piloti i jedinice na zemlji obrazovati. Zatim se u Ukrajini najpre mora stvoriti potrebna infrastruktura, koja je pretpostavka za dejstvo tih aviona. A zavisi i od toga da li se za te avione mogu uzeti već obučeni piloti i samo trenirati za taj tip aviona, ili se mora početi od osnovne letačke obuke. U tom slučaju bi trajalo veoma dugo. Prema gruboj proceni, ja bih računao s vremenskim razdobljem do dve godine „, rekao je za tagesschau.de Kristijan Meling  nemački stručnjak za bezbednosnu politiku EU, NATO i Nemačke.

On smatra da će F16 igrati ulogu u srednjoročnoj i dugoročnoj bezbednosti Ukrajine.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com