Nemačko oružje na Istok, nemački mediji pod šlemovima

Socijaldemokratska partija Nemačke, okosnica vladajuće nemačke semafor koalicije, danas će utvrdjivati svoj konačni stav o isporukama nemačkog oružja Ukrajini i svom stavu prema Rusiji.

Zvaničan je  stav nemačke vlade da se nemačkim oružjem, posebno iz istorijskih razloga, ne može pucati u sukobima na teritoriji bivšeg SSSR, ali majn strim mediji i u Nemačkoj služe da se pored zvaničnog u javni prostor plasira i stvarno političko raspoloženje.

Ono je takvo da se čini da bi nemačka vojska, da se nemački mediji pitaju, odavno bila pred Moskvom.

O pošiljki  od 5000 nemačkih šlemovima izveštava se sa sažaljivim podsmehom.

U emisijama nemačkog javnog servisa preovladjuju pitanja „zašto smo prema Rusima tako blagi“, retki sagovornici koji sumnjaju u interes Rusije da napadne Ukrajinu ućutkavaju se, a u zemlji čija ministarka inostranih poslova, u Moskvi, izražava stid zbog onog što su Nemci za vreme Drugog svetskog rata učinili narodima SSSR-a i priznaje da im to ničim ne može biti kompenzovano, cinično zvuče tvrdnje televizijskih voditelja da se „ne boje samo Ukrajinci ruskog napada“. Nego i Nemci?

Ukrajinski ambasador u Berlinu, bio je poslednjih dana čest gost nemačkih televizija da bi zahtevao isporuke nemačkog oružja Ukrajini, a na obavezno izvinjavajuće pitanje o istorijskim obzirima, u jednom od tih intervjua je rekao da bi Nemačka više obzira trebalo da ima prema Ukrajini, koju je, prema njegovim rečima, svojevremeno okupirala celu pri čemu je Ukrajina izgubila 8 miliona stanovnika, nego prema Rusiji, od čije je teritorije svojevremeno bila okupirana samo jedna trećina!

Prema analizi nemačkih medija, u sada vladajućoj koaliciji liberali bi mogli zamisliti nemačko oružje u ukrajinskoj krizi, zeleni su podeljeni na levo krilo koje je protiv i realno krilo koje je za realni pristup, a što se socijaldemokrata tiče njihovi sadašnji funkcioneri su javno protiv tih isporuka, a za rešavanje krize deeskalacijom.

Medjutum, dva bivša visoka socijaldemokratska funkcionera istupila su u javnosti s oštro suprotstavljenim stavovima.

Bivši kancelar Gerhard Šreder je kritikovao Ukrajinu zbog besprimernih prigovora Nemačkoj zbog „razumnog odbijanja da joj  isporuči oružje“, a rusko  gomilanje oružja na granici s Ukrajinom ocenio je kao izazvano.

Bivši nemački vicekancelar i ministar privrede, socijaldemokrata Zigmar Gabrijel je podsetio sadašnju vladu da se od principa neisporučivanja nemačkog oružja u krizna područja ranije već jednom bilo odustalo, isporukama nemačkog oružja Kurdima u Severnom Iraku za borbu protiv tkz. Islamske države.

U intervjuu za Bild am Sonntag, Gabrijel je zatražio javnu diskusiju bez tabua i ocenio kao besramno što Evropa sada „Amerikancima prepušta cenu rata u Evropi“, i pozvao je Evropljane da „uče kako da svoje interese uzmu u svoje ruke“.

„Šta je tamo [u Ukrajini]potrebno, to je medjunarodna mirovna misija UN koja će prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i prekid svakog nasilja sprovesti ako treba i oružjem“, rekao je Gabrijel za Bild am Sonntag.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com