Nemci komentarišu Kazahstan : Kad su na ulicama demonstranti, a kad teroristi

Objava kazahstanskog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da je snagama sigurnosti izdao naredjenje da pucaju na militantne demonstrante bez upozorenja oštro je kritikovana od zapadnih vlada i dobila je istaknuto mesto u zapadnim medijima.

Evo kako je situacija u Kazahstanu opisana na portalu nemačkog javnog servisa (ARD) tagesschau. de, a kako su na taj opis reagovali čitaoci tog portala.

„Posle teških nemira, kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev objavio je naredbu da se puca na militantne demonstrante. ‘Ja sam sigurnosnim snagama  i armiji izdao naredjenje da bez upozorenja otvore vatru’, rekao je Tokajev tokom jednog televizijskog obraćanja. „.

Iz inostranstva stižu pozivi za mirno razrešenje krize, ističe tagesschau.de i navodi upozorenje ministra u nemačkoj vladi da država koja puca na demonstrante bez upozorenja ispada iz kruga civilizovanih država, a citiraju se i kritičke poruke francuskog predsednika.

„Tokajev je, medjutim, pozive na deeskalaciju nazvao ‘gluposti’. ‘Kakvih  pregovora može biti  sa kriminalcima i ubicama’.On je objavio da je 20 000 ‘bandita’ napalo milionski grad Almati na, jugoistoku  centralnoazijske države, gde su nemiri proteklih dana bili naročito snažni. On je opisao demonstrante kao ‘teroriste’ kojima se upravlja iz inostranstva “ prenosi tagesschau.de uz napomenu da su prvobitni protesti zbog povećanja cene automobilskog gasa prerasli u proteste protiv vlade.

Portal nemačkog javnog servisa ne navodi cenu automobilskog gasa zbog koje se protestuje.

“ Jutros je državna televizija izvestila, da je već 26 demonstranata ubijeno. Sem toga je obavljeno više od 3000 hapšenja. Strahuje se da bi moglo da bude još mnogo civilnih žrtava. Prema zvaničnim podacima, smrtno je stradalo i najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti“, navodi tagesschau.de

„Anti-teroristička operacija je u toku. Organi za krivično gonjenje teško rade, citirali su Tokajeva njegovi portparoli.Lokalni organi imaju situaciju pod kontrolom. Predsednik je ipak dodao da teroristi još upotrebljavaju oružje i nanose štetu imovini ljudi. Zato se antiterorističke mere nastavljaju“, navodi tagesschau.de

Izveštaje iz Kazahstana čitaoci ovog portala su kometarisali mnogo i opširno. Prenosimo preovladjujuće komentare:

von heribix :“ Kazahstanski predsednik je policiji, u odnosu na demonstracije koje traju već danima, izdao naredbu da puca“ Dragi Tagesschau, bilo bi možda interesantno u članku navesti i da su demonstranti obezglavljivali policajce, palili policijske i televizijske stanice. Da je došlo do masovnih pljački i da je deo ‘demonstranata’ naoružan automatskim oružjem “

von Denkerist :“ Zemlja je bogata rudnim blagom i postoji  maničan strah i od same najave  mogućeg opšteg požara“. Ako se još jednom pogleda na kartu, gde se zemlja nalazi? Izmedju Kine i Rusije. SAD bi se sigurno radovale da tu imaju baze!A i uran je potreban zapadu. Verujem da se ovde radi o drugim stvarima „.

von heribix povodom @Egleichhmalf :“ Tako je bilo i sa vreme mirne revolucije 1989.godine u DDR“.Ja pripadam generaciji koja je 89.učestvovala u mirnoj revoluciji, čak veoma aktivno u jednoj opozicionoj grupi. I da, podržani smo spolja svime što nismo mogli da obezbedimo u DDR. To su bile kopir – mašine, video kamere, rekorderi, naravno i finansijski i mnogo više. Ponekad je svet komplikovaniji nego što izgleda“.

von jukep povodom Egleichhmalf :“To nije ništa drugo do poziv na ubistvo“. Glupost, to da policija u opasnosti i radi odbrane od opasnosti sme da puca je standard.Policajci su prilično velikodušni kod pucanja radi sprečavanja opasnosti „.

von teachers povodom jukep :“ Naredba za pucanje svuda“

„Kako izgleda, pri ovakvom stanju stvari bi svaki član medjunarodne zajednice postupao poput predsednika Kazahstana. Nikakvu ulogu tu ne igra da li se radi o monarhiji, plutokratiji, demokratiji ili diktaturi.? Naredba za pucanje na“ 20 000 bandita“, „bez upozorenja“? Jasno, tako bismo i  „mi“ ovde radili. Ne bi bilo  drugačije… Kao da tu ima razlike izmedju demokratije i diktature“.

von sonnenbogen povodom „Nemire je izazvala udvostručena cena gasa za grejanje i automobile“. Eto, primeni  se efikasna mera za borbu protiv klimatskih promena i… već nemiri“.

von schabernack povodom H. Hummel :“Ovde se sveti to što je velikom bratu data prilika da radi na Sovjetskom Savezu VOL2…i to sa uspehom da radi“.

„U Kazahstanu treba dodati i to da nikad nije bilo stvarnog prekida sa sovjetskom tradicijom. Nusultan Nazarbajev je od 1984.godine bio šef Komunističke partije Kazahstana. Gorbačov je hteo da ga imenuje za zamenika, ali je on odbio. Onda je od početka bio predsednik Kazahstana. Odnedavno se glavni grad zove Sultan.

A u Kazahstanu je i legendarna kosmička stanica Bajkonur. Nije nikakav muzej nego još najvažnija kosmička stanica za Rusiju. Iako sada ima novu moderniju na svojoj teritoriji. Sve republike bivšeg SSSR u Centralnoj Aziji sa – an na kraju još su veoma sovjetski obojene i 30 godina nakon kraja SSSRa. Više nego nekadašnje sovjetske republike u Evropi. Sa izuzetkom Belorusije. Ali tamo je večiti Lukašenko“.

von der Nachfrager, Poredjenje : „Šta bi bilo kad bi kod nas naoružani ‘demonstranti’ napali na zgradu vlade ili blokirali prilaze bolnicama? U vestima bi se čulo : Naredba da se puca na demonstrante? Ili naredba da se puca na teroriste?“

Von Bernd Kevesligeti : „Situacija u Kazahstanu već ima posledice na medjunarodnom nivou : zbog gušenja Interneta proizvodi se manje kriptovaluta. Kazahstan je odgovoran za 18 odsto Bitcoin – Hashrate. A prema nekim izveštajima zbog problema u Kazahstanu brzina Bitcoin – mreže pala je za 12 procenata. Takodje je i cena urana na medjunarodnom tržištu porasla u četvrtak na 45,25 dolara za funtu prema 42 dolara prethodnog dana. Ali da li će tu baš sve ispasti kako bi rado htelo poljsko izdanje „Wpost“, jedna pobuna u ruskoj pozadini? „.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com