Nemci obeležavaju Dan oslobodjenja, Rusi Dan pobede

U Nemačkoj se danas 8.maja obeležava 77 godišnjica oslobodjenja od nacionalsocijalizma, u Rusiji sutra 9.maja 77 godišnjica pobede nad nacizmom i fasizmom.

U Ukrajinu je, povodom ove 77 – godišnjice danas doputovala predsednica Bundestaga Berbel Bas.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da učini veoma simboličan gest i 9.maja poseti Kijev.

Šolc je posetu dosad odbijao zbog uvrede koju je od Kijeva doživeo nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer, čija je poseta Kijevu odbijena. U telefonskom razgovoru ukrajinski i nemački predsednik su ovaj problem izmedju saveznika uklonili s puta.

Ali, putovanje Šolca u Kijev ostalo je neizvesno zbog ranije planiranih obaveza, medju kojima je poseta juče po drugi put ustoličenog predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Mogućnost da Šolc na Dan pobede ipak bude u Kijevu, pažljivo se prati i u Moskvi.

U Berlinu i Brandenburgu postoji 15 spomen obeležja sovjetskoj vojsci, pobednici nad nacizmom.

Za danas i sutra je najavljeno više manifestacija obelezavanja te pobede, nekima je organizator ruska ambasada u Berlinu.

Te će dogadjaje obezbedjivati 3400 policajaca, javili su nemački mediji.

Dabas su stotine ljudi na ta spomen obeležja položile cveće i vence.

Nemačka policija je zabranila upotrebu ruske i ukrajinske zastave na  manifestacijama u čast Dana pobede , izvodjenje marševa i vojnih pesama, nošenje vojnih uniformi, sem kad su u pitanju veterani rata.

Izveštava se da su današnji pokušaji da se ove zabrane prekrše, efikasno i bez tenzija sprečeni.

Kako su javili nemački mediji, bilo je i skandiranja u kojima se zahteva izbacivanje iz Nemačke ukrajinskog ambasadora Andreja Meljnjika, ali i kontra zahteva da se zaustavi rat.

U Moskvi će Dan pobede biti obeležen vojnom paradom.

Strani državnici nisu pozvani.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com