Nemci za potrebe NSA špijunirali i Austrijance

Bundesnahrihtendinst (BND) je, prema navodima nedeljnika Špigl, za potrebe američke NSA (Nacionalna agencija za sigurnost) špijunirao i austrijske državne organe. Austrijska minitastarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner naložila je da služba bezbednosti ispita medijske navode. Austrijski mediji su zbunjeni: šta je želela NSA da špijunira u Beču?

Saradnici BND su, navodno, svojevremeno otkrili 12.000 takozvanih selektora koji su sadržavali odrednice „diplo“, „Bundesamt“ i „gov“, pa se pretpostavlja da su njima bili ciljani i austrijski objekti prisluškivanja.

Kako je zasad poznato, BND je iz prislušnog centra Bad Ajbling u Bavarskoj za potrebe NSA prisluškivala evropske kompanije i pojedine francuske državne organe, medju kojima Francusko ministarstvo inostranih poslova. Erbas je najavio pokretanje sudskog procesa protiv BND i NSA zbog industrijske špijunaže.

U Beču će, javlja tamošnji dnveni list Di prese, u sredu i četvrtak biti održana velika konferencija posvećena praksi američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koja je u poslednje vreme toliko uznemirila svet svojim masovnim akcijama prisluškivanja opavdavanim borbom protiv terorizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com