Nevidjena stvar: Tekst spornog TTIP tajan

Ko zna šta u stvari piše u toliko osporavanom TTIP (Sporazum o transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama)? Običnim smrtnicima taj tekst nije dostupan, a pristup sobi za čitanje u Američkoj ambasadi u Berlinu, na primer, još nije tražio nijedan nemački ministar. Tako tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

TTIP

List dodaje da je tekst sporazuma potpuno dostupan privrednoj eliti sa obe strane Atlantika, koja je u njegovom sastavljanu učestvovala, uopšte nije, na primer, nemačkim poslanicima, ali jeste članovima nemačke Vlade. Tako su nemački mediji obavešteni da je prijavljeno 139 osoba iz nemačkih ministarstava koji bi pristup „sobi za čitanje“ mogle da zatraže. Njima bi pri ulasku u sobu za čitanje bio oduzet mobilni telefon i svaki drugi aparat kojim bi tekst TTIP mogli da snime.

TTIP je odbacio Evropski parlament, a protiv njegovog usvajanja izjasnio se veoma veliki broj gradjanskih inicijativa širom Evrope. Najspornijim u njemu drže se predvidjena prava investitora, kao i privatni sudovi pred kojima oni mogu voditi sporove, a koji pravno gledano uopšte i nisu sudovi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com