Nova frakcija u Evropskom parlamentu : Patrioti za Evropu

Inicijativa madjarskog premijera i šefa stranke Fidesz Viktora Orbana uspela je : 13 desnih i suverenističkih stranaka iz 12 država formirale su novu poslaničku frakciju u Evropskom parlamentu pod nazivom „Patriote za Evropu“.

Kako je preneo nemački javni servis ARD šef te frakcije biće predsednik francuske političke partije Rassemblement nationale Žordan Bardela(28).

Ta je politička frakcija treća po snazi u Evropskom parlamentu – čini je 84 poslanika.
Ispred nje su po broju poslanika Evropska narodna partija i Socijalisti &Demokrate.

Oštricu svoje kritike stranke okupljene u toj poslaničkoj frakciju usmeravaju ka evropskoj politici prema migracijama i traže jaču zaštitu spoljnih granica EU od nelegalnih migracija.

Osnivači frakcije „Patriote za Evropu“ su madjarski Fidesz (šef Viktor Orban), češka stranka ANO (Andrej Babiš) i francusko Nacionalno okupljanje (Marin Le Pen i sada Žordan Bardela).

Te tri stranke imaju potrebna 23 poslanika,ali ne zadovoljavaju uslov o sedam različitih nacionalnih delegacija.

Ubrzo su im se pridružile i sledeće stranke : austrijska Slobodarska partije (Herbert Kikl), portugalska Chega, španski Vox (Santjago Abaskal), holandska Partija za slobodu (Gert Vilders), danska Narodna partija ( Kristijan Tulesen Dal), belgijska stranka Flamanski interes (Tom van Grieken), grčki Voice of Reason ,češka Oath i Motorista koalicija…

Članice novoformirane frakcije usvojile su patriotski manifest i objasnile da se zalažu za mir ,stabilnost i razvoj umesto rata,migracija i stagnacije i da im je cilj da jačaju ulogu nacionalnih vlada ,a slabe ulogu Brisela.

Kritičari su primetili da se članice novonastale frakcije razlikuju u gledanju na NATO i pomoć Ukrajini, na šta je odgovoreno da ih veže nešto bitnije: isti pogled na funkcionisanje Evropske unije.

Tako je Harald Vilimski iz Slobodarske partije Austrije danas uveravao da su još mnogi radi da im se pridruže kako bi činili „protivtežu ludilu Evropske unije“.

Formiranjem frakcije „Patrioti za Evropu“ prestala je da postoji frakcija Identitet&Demokratija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com