Objavljen pretkvalifikacioni tender za put Mateševo – Andrijevica

Kako je najavio crnogorski premijer Milojko Spajić, Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni tender za projektovanje i izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica na autoputu Bar – Boljare.

Taj autoput povezuje Crnu Goru i Srbiju, a Spajić je na konferenciji za štampu rekao da će se kod Andrijevica granati „prema Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Pretkvalifikacioni tender se zatvara 24.juna 2024.godine, a na njemu mogu da učestvuju svi, i kineske firme rekao je nedavno Spajić, u skladu sa najnovijim Pravilima i politikama nabavke EBRD.

Potrebni dokumenti i detaljni kriterijumi za pretkvalifikacioni tender objavljeni su na platformi ECEPP.

Izvršni direktor „Monteputa“ Milan Ljiljanić izjavio je da je procedura eksproprijacije zemljišta, kako se ne bi gubilo vreme, već počela i najavio početak gradnje deonice Mateševo – Andrijevica za kraj 2024.godine.

Završetak te deonice najavljen je za kraj 2029.godine.

Evropska unija nije bila raspoložena da finansira gradnju autoputa Bar – Boljare, čija prva deonica Smokovac – Mateševo je finansirana kreditom kineske Eksim banke od oko milijardu dolara.

Pozivajući se na porazne podatke Monstata o odlivu stanovništva sa severa Crne Gore, vlast u Podgorici je u budžetu za 2024.godinu predvidela 500 miliona evra za gradnju sledeće deonice Matesevo-Andrijevica dužine 23,5 kilometara.

Ipak, do dogovora sa EU je došlo, pa je Evropska banka za obnovu i razvoj namenila kredit od 200 miliona evra, a Evropska unija grant u visini 40 odsto vrednosti tog puta, znači 200 do 250 miliona evra, zavisno od konačne cene deonice Mateševo – Andrijevica.

Za vreme posete Beogradu jula 2023.godine, predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će deonica autoputa Požega – Pešterska visoravan (Duga poljana) biti završena do kraja 2027.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com