Objavljeni tajni dokumenti o Sporazumu o slobodnoj trgovini EU – SAD

Analitičari smatraju da će Sporazum o slobodnoj trgovini EU – SAD biti najvažnija tema u odnosima Brisela i Vašingtona ove godine. Protivljenje pojedinim odredbama ovog Sporazuma – onih o sigurnosti životnih namirnica odnosno legalizaciji genetski modifikovane hrane i neverovatnoj zaštiti investitora, na primer – u Evropskoj uniji je ogromno. Pošto, i pored ogromnog broja potpisa gradjana EU, nisu našle na razumevanje Evropske komisije, grupa civilnih udruženja već se u ovoj fazi obratila evropskim pravosudnim institucijama.

Evropska komisija, na čijem čelu je odnedavno Luksemburžanin Žan Pol Junker, danas je prvi put objavila dosad nedostupne dokumente koji sadrže konkretne pozicije Brisela o pojedinim tema iz Sporazuma.

„Mi moramo demistifikovati pregovore, moramo objasniti, moramo pokazati šta treba da se nalazi u sporazumu, a šta ne treba da se nalazi“, rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, a prenosi nemački ARD (Prvi program nemačke televizije).

ARD navodi da je objavljen i niz pozicionih papira EU – kao oni o obeležavanju tekstila i pravilima za autoindustriju – koji su teško razumljivi.

Objavljen je i dokument o toliko kontroverznoj zaštiti investitora i još kontroverznijim arbitražnim sudovima, ali, ističe ARD, u tom dokumentu nema konačnog predloga teksta iza koga stoji EK.

Ipak, nije baš sve dato javnosti na uvid.

„Kod pristupa tržištu roba i usluga, kod uvoznih kvota i carina, što su osetljive oblasti, odredjena poverljivost u pregovorima mora biti obezbedjena“, rekla je Malmstremova.

Sledeća runda pregovora najavljena je za februar 2015. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com