Od ruskih sankcija najviše strada Litvanija

Moskovski centar medjunarodne trgovine uradio je za ruski list Komersant analizu efekata ruskog embarga na uvoz nekih vrsta hrane iz EU-država , SAD, Australije, Kanade i Norveške i zaključio da potencijalni godišnji gubici tih država iznose oko 8,3 milijardi dolara od čega najveći deo otpada na države EU- 6,9 milijadi dolara.

Potencijalni gubici testirani su na osnovu različitih parametara, ali zaključak je opšti: od ruskih sankcija najviše će stradati ruski susedi.

Nominalno najveća vrednost zabranjenog izvoza (na godišnjem nivou) odnosi se na Litvaniju- 1,221 milijardi dolara ili 3,47 ukupnog izvoza te zemlje.

Po nominalnoj vrednosti zabranjenog izvoza za Litvanijom slede Norveška sa 1,117 milijardom dolara, pa Poljska sa 1,119 milijardi dolara, Nemačka sa 789,8 miliona i Holandija sa 656,4 milion. Ali udeo zabranjenog izvoza u ukupnom izvozu svih ovih i ostalih država je ispod 1 odsto: Norveške 0,73 osto, Poljske 0,56 odsto, Nemačke 0,05 odsto, a Holandije 0,1 odsto. Po visini udela zabranjenog izvoza u ukupnom izvozu drugi posle Litvanije je Kipar sa udeom od 0,81 odsto.

Ipak ,embargo bi mogao izazvati ozbiljne premećaje u spoljnotrgovinskim bilansima onih država koje su već u spoljnotrgovinskom deficitu, zaključuje Moskovski centar medjunarodne trgovine u analizi napravljenoj za Komersant.Tako bi spoljnotrgovinski deficit Poljske mogao da poraste za 52 odsto na 3,4 milijarde dolara,Litvanije za 47 odsto na 3,8 milijardi dolara, a Finske za 12 odsto na 3,4 milijarde dolara.

Rusija će sopstveni embago najviše osetiti preko cena-inflacija se već ubrzava.Kolika bi mogla da bude na godišnjem nivou procene su različite ali već je prešla 7 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com