Olaf Šolc : Da li je Putin ratni zločinac i kasapin

Nemački kancelar Olaf Šolc izbegao je večeras odgovor na pitanje da li i on, poput američkog predsednika Džo Bajdena, smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin „ratni zločinac“ i „kasapin“ (a butcher).

Šolc je, u intervjuu Anne Will (ARD) rekao da je Putin svakako odgovoran za dogadjaje u Ukrajini i „mi vršimo maksimalan pritisak na njega, koji je već dao rezultat, jer se ništa nije desilo kako je on planirao“, ali „naš cilj mora da bude dogovor izmedju Rusije i Ukrajine, izmedju Zelenskog i Putina“.

Na pitanje da li misli da ruski predsednik postupa racionalno, Šolc je rekao da su „sve odluke koje je Putin doneo pogrešne“ i da nisu uništile samo Ukrajinu nego i Rusiju, „to se ne može zaboraviti“, ginu i ruski vojnici, uništena je i perspektiva Rusije, ekonomska i svaka druga.

Na pitanje da li je američki predsednik Džo Bajden napravio „grešku i to opasnu“ kad je u Varšavi rekao da Putin više ne može da ostane na vlasti, Šolc je rekao :ne.

On tvrdi da nije cilj ni SAD ni NATO da menjaju vlast u Rusiji.

„To nije perspektiva američke politike“, rekao je Šolc i pozvao se na svoje razgovore s američkim predsednikom.

On nije odgovorio na pitanje da li je „to američkom predsedniku izletelo“ niti je komentarisao primedbu da su Bela kuća, a zatim i američki državni sekretar Entoni Blinken morali da objašnjavaju izjavu američkog predsednika da Putin više ne može da ostane na vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com