Oporezivanje poljoprivrednika najveći problem u pregovorima

Grci se nadaju postizanju dogovora sa međunarodnim kreditorima, čiji tehnički timovi se nalaze u Atini, već sledeće nedelje, izveštava dnevni list Katimerini.

grčka

Najveći „problemi“ u trenutnoj fazi pregovora su uglavnom porezi – za poljoprivrednike i oni koji bi trebalo da budu ukinuti. Jedno od gorućih pitanja na pregovaračkom stolu je i dozvoljavanje trgovanja nedeljom.

Ukoliko se trenutni tok pregovora nastavi ovi „problemi“ ne bi trebalo da predstavljaju prepreku u postizanju dogovora u narednih nekoliko dana, a onda bi se o njemu grčki parlament izjasnio već u četvrtak. Takav razvoj događaja bi značio da bi se već narednog dana sastali ministri finansija evrozone koji bi dali zeleno svetlo novom finansijskom paketu za Grčku u vrednosti od 86 milijardi evra. Da bi Grčka dobila taj novac na kraju će potvrdu dogovora morati i da daju parlamenti većine država članica evrozone, a taj proces bi trebalo da se okonča do 18. avgusta.

Prvi novac od paketa finansijske pomoći, nekih 25 milijardi evra, Grčka bi od Evropskog mehanizma za stabilizaciju, po ovom scenariju, trebalo da dobije već krajem meseca. Polovina tog novca biće iskorišćena za otplatu dugova, 10 milijardi evra će otići na dokapitalizaciju banaka, a 2,5 milijarde na otplatu zaostalog državnog duga.

Grčka 20. avgusta treba da plati Evropskoj centralnoj banci 3,2 milijarde evra po osnovu državnih obveznica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com