Orban ponovo stopirao 6.paket EU sankcija Rusiji

Madjarski premijer Viktor Orban ponovo je stopirao 6.paket sankcija Evropske unije protiv Rusije, ovoga puta zbog ruskog patrijarha Kirila(75), prenosi nemačka ARD vest DPA i AFP.

Novi pokušaj postizanja jedinstva oko ovog paketa sankcija očekuje se da bude učinjen u četvrtak, u Luksemburgu.

Taj paket je, izmedju ostalog, predvidjao zabranu ulaska na teritoriju EU ruskom patrijarhu Kirilu i zamrzavanje imovine, koju on na toj teritoriji eventualno ima.

Kiril se na listi za sankcije našao jer je podržao rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, i inače je veran Kremlju i blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kako tvrdi nemačka televizija, u utorak nije bilo rasprave oko sankcija predvidjenih za Kirila, ali je Viktor Orban još početkom maja najavio da će se uvršćivanju verskog dostojanstvenika na sankcioni spisak protiviti.

„Madjarska neće dati svoju saglasnost da se s crkvenim velikodostojnicima na taj način postupa… Iz principijelnih razloga, to je još važnije nego naftni embargo“, citira Orbana ARD i podvlači da u Madjarskoj pravoslavni vernici ne predstavljaju znatnu grupaciju.

Šestim paketom sankcija je predvidjena zabrana uvoza ruske nafte u EU brodovima. Na taj način se u EU doprema dve trećine ruske nafte.

Što se tiče uvoza naftovodom Družba, Madjarskoj, Češkoj i Slovačkoj je dopušteno da još neko vreme uvoze rusku naftu tim putem.

Budući da su Nemačka i Poljska izjavile da neće koristiti naftovod Družba za uvoz ruske nafte, predsednica Evropske komisije Ursula fon der tvrdi da će uvoz ruske nafte u EU do kraja 2022.godine biti smanjen za 90 odsto.

Šestim paketom EU sankcija Rusiji takodje je predvidjeno da najveća ruska banka Sberbanka bude isključena iz sistema za medjunarodna plaćanja SWIFT.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com