Organizacije migranata traže ostavku nemačkog ministra policije

Više organizacija migranata u Nemačkoj, medju njima i Centralni savet Srba, uputili su otvoreno pismo nemačkom ministru unutrašnjih poslova Horstu Zeehoferu u kome ga pozivaju da podnese ostavku.

Schuelerpaten Deutschland, Neue Deutsche Organisationen, Turska opština u Nemačkoj, Tursko-nemačka akademska platforma, Centralni savet Srba u Nemačkoj u pismu tvrde da Zeehofer „ne može da obezbedi zaštitu gradjanima jer se ne odnosi ozbiljno prema desnom radikalizmu“.

„Ministar za bezbednost za sve ne bi trebalo da dalje deli društvo, nego da se jasno odredi za temeljne vrednosti naše zemlje. Ili da odstupi i funkciju prepusti nekome ko će to učiniti“, navodi se u pismu, koje citiraju evropski mediji.

Potpisnici podsećaju da je Zeehofer izjavio da je migrantsko pitanje „majka svih problema“ i time smišljeno otvorio put interpretacijama da su migranti problem. Odbio je u junu da primi predstavnike migrantskih organizacija, a prošle nedelje je podržao Hansa Georga Masena, šefa Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka, koji, tvrde potpisnici, „štiti desne ekstremiste“.

„Kao gradjani i gradjanke, mi smo veoma zabrinuti za našu zemlju. Brinemo jer desni ekstremisti dominiraju vestima, ‘stranci napolje’ uzvikuju – a na nas misle. Mi šokirani gledamo ruke ispružene u Hitlerov pozdrav i podsećamo se da je ova zemlja jednom već propustila da se suprotstavi na samom početku. Mi smo zabrinuti jer mi i naša deca ne možemo svuda sigurno i slobodno da se krećemo – zbog našeg izgleda, našeg imena i vere”, navodi se u pismu.

Hrišćansko-socijalna unija, stranka čiji je šef Zeehofer kroz mesec dana izlazi na pokrajinske izbore u Bavarskoj, jedinoj nemačkoj pokrajini u kojoj je prisutna. Sudeći prema anketama, ne piše joj se dobro.

Kako će Zeehoferova pozicija prema migrantima uticati na rezultat izbora, ne mogu se izvući baš jednoznačni zaključci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com