Panika na finansijskim tržištima, vanredna sednica ECB

Evropska centralna banka sazvala je danas vanrednu sednicu svog Saveta, a povodom panike, koja je zahvatila tržište obveznica.

Inflacija i najavljeni niz povećanja kamate ECB, koja nije povećavanja 11 godina, doveli su do velike rasprodaje na finansijskim i tržištima akcija i pada berzanskih kurseva, koji traje treći dan zaredom.

Tkz „spread“ medju desetogodisnjim drzavnim obveznicama država evro zone na najvišem je nivou za poslednje više od dve godine.

Tako je prinos na desetogodisnje nemačke državne obveznice trenutno 1, 6930 odsto dok je prinos na desetogodisnje drzavne obveznice Portugalije 2,971 odsto, Italije 3,967 odsto, Grčke 4,401 odsto…

Članica Direktorijuma ECB Izabel Šnabel, kako prenosi FAZ, izjavila je da se ECB u prošlosti pokazala kadrom da brzo i fleksibilno reaguje na okolnosti i da će tako biti i sada. Ona je, u tom smislu, najavila brzo reinvestiranje sredstava od obveznica sa čijim neto kupovinama ECB prestaje početkom jula.

A Ulrike Karstens iz DWS, investicionog sektora Dojče banke očekuje danas snažnu izjavu Evropske centralne banke.

„Mi računamo sa snažnim verbalnim uveravanjem ECB da neće tolerisati fragmentiranje unutar tržišta prinosa“ odnosno širenje raspona prinosa na državne obveznice medju članicama euro – zone, rekla je Karstens a prenosi ECB.

Stampedo je konačno izazvalo i očekivanje da će Federalne rezerve Amerike, pritisnute neočekivano visokom inflacijom, na današnjoj sednici povećati svoju ključnu kamatu ne za 0,50 baznih poena nego za čitavih 0,75.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com