Piloti: Zdraviji od putnika, ne treba kontrola?

Dugogodišnji psiholog nemačke avio-kompanije Lufthanza Rajner Kemler tvrdi da su psihička oboljenja kod pilota upola redja nego kod prosečnog stanovništva.

“Ako, kako se procenjuje, oko 10 odsto Nemaca bar jednom pati od neke fobije, kod pilota je to pet odsto”, rekao je Kemler u intervjuu za nemački magazin Štern.

Za isti list intervju je dao i Jerg Handveg portparol Udruženja pilota Cockpit. Na pitanje da li će ubuduće zdravstvena provera pilota pored fizičkog obuhvatati i psihičko zdravlje on kaže da mu je teško da tako nešto zamisli.

“Jer i psiholozi kažu da kratka provera malo govori. Ne može se nekome pogledati u glavu. Ako neka porodica to ne želi, neće dopustiti da u to udjete. Dugačije je sa medicinskim istraživanjima sa jasnim laboratorijskim i graničnim vrednostima. A šta može da pomogne jedno trenutno psihološko posmatranje? Nema nikakve koristi od toga ako se utvrdi da je jedna osoba trenutno u top formi. Jer ako sledećeg dana umre neko blizak  ili nekoga ostavi partner, ista osoba preživljava tešku životnu priču”, tako misli Handveg.

Pri tome se propusti koji terete Lufthanzu, vlasnicu loukostera Džermanvings, množe. Kompanije ne samo da u principu nije proveravala psihično zdravlje posade aviona, nego je u slučaju kopilota, koji je navodno namerno oborio avion sa 149 putnika, bila obaveštena o njegovim psihičkim problemima!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com