Platili 380 miliona evra poreza na kućne ljubimce

Pojava je primećena i u Srbiji : domaćinstva u Nemačkoj  prošle 2020.godine su nabavila za 20 odsto više pasa nego godinu dana ranije, izvestila je Nemačka služba za statistiku.

Prema podacima Udruženja industrije za potrebe kućnih ljubimaca i Centralnog udruženja firmi specijalizovanih za životinje, broj mačaka u nemačkim domaćinstvima prošle godine se povećao za milion, a pasa za 600 000, preneo je ARD.

Ukupan broj  pasa, mačaka, ptica i drugih sitnih životinja u nemačkim domaćinstvima tako se popeo na 35 miliona.

Za taj su, inače svetski trend, zaslužna kovid ograničenja kretanja i kontakata, ljubimcima je bilo dozvoljeno više nego ljudima, pa su se ljudi uz ljubimce šlepali.

Od ovog iznimno naraslog interesa za kućne ljubimce, u Nemačkoj su profitirali budžeti lokalnih samouprava – ukupno naplaćeni porez na pse porastao je 2020.godine u odnosu na 2019.godinu za 2,7 odsto na 380 miliona evra, a tokom prvog kvartala 2021.godine u odnosu na prvi kvartal 2020.godine za 8,4 odsto na 159 miliona evra.

Za poslednjih deset godina, saopštila je Nemačka služba za statistiku, ukupan iznos naplaćen po osnovu poreza na pse  u Nemačkoj je porastao za 47 odsto – 2010.godine je iznosio 258 miliona evra.

Visinu poreza odredjuju opštine i gradovi, a zavisi od  broja pasa u domaćinstvu i njihove rase.

Od, i pre korone, rastućeg interesa za kućne ljubimce, profitirali su i proizvodjači hrane i drugih potrepština za njihovu negu. To tržište je, ne računajući usluge veterinara, u Nemačkoj poraslo na 5 milijardi evra.

Pritom cena hrane za kućne ljubimce nije preterano rasla – u avgustu 2021.godine bila je za 2,2 odsto viša nego u avgustu 2020, dok je opšti rast cena bio 3,9 odsto. U odnosu na prosek 2015.godine, te su cene u avgustu 2021.godine bile više za 0,7 odsto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com